Milisavu Ikoniću devet godina zatvora zbog silovanja na području Rogatice

Preporučujemo

Državni sud osudio je Milisava Ikonića na devet godina zatvora zbog višestrukog silovanja na području Rogatice u julu 1992. godine, dok je Zorana Ilića oslobodio krivice za isto djelo.

Ikonić je proglašen krivim što je kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) neutvrđenog dan u julu 1992. godine iz Srednjoškolskog centra u Rogatici prisilno odveo S1 u jedan od stan, gdje je silovao.

- -

Prema presudi, isto je uradio i narednih šest dana, što je za posljedicu ostavilo psihičke i fizičke povrede na oštećenoj.

„Oštećena S-1 je uvjerljivo i dosljedno opisala traumatičnu situaciju u kojoj se našla i ono što joj se desilo“, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Halil Lagumdžija, prenosi radiosarajevo.

Ilić je oslobođen krivnje da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) 20. juna 1992. godine u stanu u zgradi „Tekija“ silovao S-3, koju su nepoznate osobe prethodno dovele iz Crkvenog doma.

Po zaključcima Vijeća, oslobađajuća presuda je donesena jer je ostao sporan indentet počinioca.

- -

Oštećene S-1 i S-3 se sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

Ikoniću, koji nije prisustvoao izricanju presude, su određene mjere zabrane, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Protiv ove presude postoji mogućnost žalbe.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...