Ministar odbrane SAD u posjeti Skoplju, podrška referendumu

Preporučujemo

Makedonski premijer Zoran Zaev danas je u Skoplju prije sastanka sa američkim ministrom odbrane Džimom Matisom (James Mattis) koji je došao u posjetu kazao da nema dokaza o ruskom miješanju u Makedoniji.

– Ruska Federacija je prijatelj Republike Makedonije i nema ništa protiv integracija Makedonije u Evropsku uniju, ali je otvoreno protiv NATO-a – rekao je Zaev, odgovarajući na novinarsko pitanje na konferenciji posvećenoj slobodi medija u regionu.

Zaev je podsjetio da nema alternative za Makedoniju osim EU i NATO-a, te da Makedonija “želi prijateljstvo sa svim zemljama.”

Džim Matis je novinarima koji su s njim putovali u Skoplje rekao da nema sumnje da je Moskva finansirala grupe naklonjene Rusiji kako bi propao referendum o promjeni imena Makedonije, prenio je AP. Američki ministar odbrane osudio je, kako je rekao, napore Rusije da iskoristi svoj novac i utjecaj da izgradi opoziciju na referendumu, čiji bi ishod mogao da otvori put za ulazak zemlje u NATO, čemu se Moskva protivi.

– Imat ćemo sastanak i Matis želi da nam da podršku u vezi referenduma – dodao je Zaev.

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...