Ministar odbrane Srbije diže tenzije: Ako Vučić naredi, vojska ulazi na Kosovo

Preporučujemo

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević poručio je danas na press konferenciji da bi vojska naših istočnih susjeda mogla ući na Kosovo ukoliko dobije takvu naredbu od nadređenih.

– Govori se o pokretima i razmještajima naše vojske na teritoriji naše države. Iste smatramo apsolutno neistinitima.

Ipak, ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao vrhovnog komandatna, da uđe na teritoriju Kosova, kao dio Srbije, Vojska Srbije će takav zadatak izvršiti, efikasno, profesionalno i uspješno. A i tada bismo to prethodno najavili KFOR-u, apsolutno poštujući norme međunarodno-javnog prava i ratnog prava.

Do danas, Bogu hvala, nismo morali da donosimo takvu odluku – kazao je Vučević.

On je, baš kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, negirao umješanost zvaničnog Beograda u nedavne tragične događaje na sjeveru Kosova kod sela Banjska.

Podsjećamo, u napadu srpskih terorista, koje po ličnom priznanju organizovao odani Vučićev kadar Milan Radoičić, ubijen je jedan policajac, a tri su napadača likvidirana.

Najnovije

Šta američki State Department kaže o terorizmu u Bosni i Hercegovini

State Department, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, objavilo je izvjetšaj o terorizmu u svijetu za 2022. godinu. U...