Ministarstvo finansija BiH: U Budžet BiH nisu uplaćena sredstva za zbrinjavanje migranata

Preporučujemo

Vijeće ministara BiH i jučer je kao i mnogo puta ranije usvojilo Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u našoj zemlji. No, adekvatnih rješenja nema.

Operativni štab za pitanje migracija BiH će, kako je zaključeno, za narednu sjednicu Vijeća ministara pripremiti zaključke i odgovarajuće odluke kako bi buduće aktivnosti bile usmjerene na daljnje jačanje granice prema Srbiji i Crnoj Gori, uz povećanje broja policajaca, daljnje zaprečavanje nelegalnih prijelaza i pojačane akcije nadležnih organa u vezi sa suzbijanjem krijumčarenja migrantima.

- -

Migranti iz parkova i sa ulica u Unsko-sanskom kantonu privremeno bi trebali biti prebačeni u šatorsko naselje u Agrokomercu do rješavanja njihovog trajnog smještaja, uz međunarodnu pomoć u osiguranju hrane i zdravstvene zaštite – saopćili su iz Vijeća ministara BiH.

O kakvoj pomoći je riječ skoro niko ne zna, jer iz Monistarstva finansija i trezora BiH za Patriju su kazali da „nisu uplaćena sredstva čija je namjena u vezi s rješevanjem pitanja migranstke krize, niti je Ministarstvo finansija i trezora BiH obavješteno o mogućnosti bilo kakve uplate u tu svrhu“.

Sve aktivnosti u vezi s problem migranata vodi Ministarstvo bezbjednosti BiH i nismo dobili obavještenja iz tog ministarstva u vezi s uplatama koje navodite – kazali su za NAP iz Ministarstva finansija BiH odgovarajući na pitanje kojim nevladinim organizacijama i na koji način je nedavno podijeljeno 1,5 miliona eura.

Evropska komisija je najavila izdvajanje šest miliona eura iz alokacije za državni program IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu za finansiranje pomoći našoj zemlji u pogledu migracija.

- -

Prema Informaciji o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH u periodu od 1. januara do 5. jula ove godine, Službi za poslove sa strancima prijavljen je 8.081 nezakoniti migrant, a njih 7.424 iskazalo je namjeru za podnošenje azila, dok je 686 osoba podnijelo zahtjev za azil. Granična policija je u periodu od 28. juna do 5. jula ove godine evidentirala 723 nezakonita migranta.

Najnovije

Priština: U eksploziji ručne bombe oštećeno šest automobila

U eksploziji koja se u petak ujutro dogodila u ulici "Zekirja Cana" u Prištini oštećeno je šest automobila, dok...