Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti: Mučili, zlostavljali, premlaćivali i ubijali kod Teslića

Preporučujemo

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Dušana Kuzmanovića, zv. “Kuzmo”, rođenog 1955. godine u Tesliću, Predraga Markočevića, rođenog 1957. u Tesliću i Marinka Đukića, rođenog 1964. u Tesliću.

Trojica optuženih u svojstvu rukovodnog kadra SJB Teslić, a optuženi Dušan Kuzmanović je bio i član Kriznog štaba, terete se za zločine počinjene nad više desetina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića 1992. godine.

- -

Optuženi se terete da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića i okoline, kao pripadnici rukovodnih policijskih struktura SJB Teslić i Kriznog štaba, postupali protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, piše Oslobođenje.

Optuženi se terete da su nadzirali i rukovodili radom redovnih i rezervnih pripadnika policije iz sastava Stanice javne bezbjednosti Teslić, koji su zajedno sa pripadnicima vojno-policijske formacije “Miće” i VRS Teslić, vršili napade i progone stanovništva u mjestima nastanjenim većinskim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji napadi i kasnija nezakonita zatočenja su rezultirali mučenjem, zlostavljanjem, premlaćivanjem i ubistvima više desetina žrtava sa područja Teslića i okoline, od kojih su neke žrtve pronađene i ekshumirane, a za dijelom žrtava se još uvijek traga.

Optuženi se terete za krivična djela zločina protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije

Delegacija EU poručila vlastima BiH: Najvažniji zakoni još nisu usvojeni

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se na mreži X gdje su istaknuli da je bilo pozitivnih...