Ministarstvo u Srbiji dalo 4 preporuke za nastavu u školi u kojoj se desio masakr

Preporučujemo

Ministarstvo prosvjete Srbije je na osnovu odluke pedagoškog kolegijuma škole i u dogovoru sa Savjetom roditelja Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” i Radne grupe za unaprijeđenje mentalnog zdravlja i sigurnosti mladih, dalo preporuku za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada i vannastavnih aktivnosti do kraja nastavne godine, za sve učenike ove ustanove.

1. Svakom djetetu, koje se ne osjeća spremno da pohađa nastavu i kome je neophodna podrška, ista je omogućena od strane stručnih lica.

2. Nastava, kao i ostali vidovi podrške procesu učenja, održavaju se isključivo za djecu čiji su roditelji izrazili želju za tim.

3. Svaki roditelj ima mogućnost da, u bilo kom trenutku, promijeni odluku u skladu sa trenutnim osjećanjima svog djeteta.

4. Ministarstvo prosvjete priprema prijedlog posebnog modela upisa u srednju školu za učenike 8. razreda Ogledne osnovne škole Vladislav Ribnikar koji biti prvo predstaviti roditeljima.

Podsjetimo, nastava u “Ribnikaru”, u kojem se 3. maja dogodila velika tragedija kada je učenik sedmog razreda K. K. ubio 8 učenika i čuvara škole, nastavila se danas sa skraćenim časovima, bez ocjenjivanja, prozivanja i uz prisustvo u školi šest policajaca u svakoj smjeni. Kao što je najavljeno u 8 sati oglasilo i školsko zvono, prvi put nakon tragedije.

Kako su javili reporteri Telegrafa sa lica mjesta, zvono maltene da se nije ni čulo, a djeca su u školu došla sa roditeljima.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...