Mlada Travničanka na čelu istraživačkog tima National Geographica: Ukoliko BiH ne prepozna moj trud, idem dalje

Preporučujemo

Travničanka Adla Kahrić izabrana je za voditeljicu istraživačkog tima National Geographica (Nacionalna geografija), poznatog svjetskog udruženja osnovanog s namjerom promicanja nauke.

Mlada genetičarka koordinirat će timom kojem će u fokusu biti analiza stanja i bolesti raža u Mediteranskom moru.

Ova 24-godišnjakinja iza sebe ima više od 30 naučnih i stručnih radova, sudjelovanje na brojnim međunarodnim konferencijama, a nedavno je izabrana za voditeljicu jednog od naučnih timova National Geographica.

“National Geographic ima konkurse koje objavljuje na godišnjem nivou i primaju određen broj ljudi iz cijelog svijeta. Dakle, morate imati revolucionarnu ideju i biti jako dobri kako bi vas prihvatili. Iako sam uvijek potajno gledala njihovu stranicu i razmišljala da li aplicirati ili ne, jedan dan sam skupila hrabrost jer sam shvatila da sam dostigla visok nivo u nauci, iskustvu i publiciranju naučnih radova”, kaže Adla.

Dosadašnji rad posvetila je zaštiti marinskog akvatorija Bosne i Hercegovine, a kao voditeljici tima National Geographica zadatak joj je procjena stanja i dijagnosticiranje oboljenja mediteranskih raža. “Moja istraživanja bit će koncipirana na način da idem na teren, a nakon terenskog rada slijede laboratorijske analize. Bit ću fokusirana na Jadransko more i trudit ću se da to bude najviše na našim područjima.

Jedan od ciljeva je i da snimimo dokumentari film što bi, naravno, predstavljalo veliku reklamu za naše prostore”, iskreno će mlada naučnica.

U takvom ambijentu, ni Adla nije sigurna hoće li karijeru nastaviti u svojoj zemlji ili će doktorski studij upisati u nekoj drugoj državi, čije vlasti pokazuju više zanimanja, kako za nauku, tako i za budućnost mladih, piše Radio Slobodna Europa.

“Želim ostati u nauci i to mi je prioritet. Međutim, s obzirom na situaciju, nisam još sigurna gdje će to biti – u BiH ili van njenih granica. Ne znam koliko će država primijetiti taj trud i rad, a od toga sve ovisi. U suštini, sebe trenutno izgrađujem ovdje, ali ako to neko ne prepozna – idem dalje”, naglašava Adla Kahrić.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...