Mladi ljekari pisali Forti i Vraniću: Sram vas bilo! Slat ćemo vam razglednice!

preporučujemo

Grupa mladih ljekara kojima, nakon što im je istekao pripravnički staž, ugovor nije produžen, čime su de facto ostali bez posla i završili na birou, uputila je otvoreno pismo nadležnima u Vladi KS u kojem traže objašnjenje za ovakve postupke.

Kako su naveli u pismu, na ovaj način žele izraziti duboko razočarenje i nezadovoljstvo postupanjem nedležnih u Vladi KS prema mladim ljekarima koji su, kako kažu, u najtežim vremenima pandemije koronavirusa stajali na prvim linijama odbrane.

“Nakon tek završenog Medicinskog fakulteta, kao prvo radno iskustvo, pred nas je stavljen veliki izazov, sa kojim se bori čitav svijet. Ipak, radili smo najbolje što smo znali, stavivši se u punom kapacitetu na raspolaganje JU Domovima zdravlja Kantona Sarajevo, Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS, u kojima smo potpisali ugovore na tri ili šest mjeseci”, stoji u pismu Vladi KS.

Kao zahvalu i nagradu za taj angažman, navode u pismu, uskraćeno im je produženje ugovora, kako bi stekli uslove za specijalizaciju i time nastavili karijere u svome gradu i svojoj državi.

“Dakle, u vrijeme svjetske zdravstvene krize, vi ste odlučili da nema potrebe za ljekarima!? U isto vrijeme, sve države na svijetu, svim silama nastoje zadržati sve ljudske resurse u zdravstvenom sektoru. Nismo znali da smo tako bogata zemlja koja može tako jeftino prodavati trenutno najvrjedniji i najtraženiji kadar drugim državama. Tokom našeg angažmana, u više navrata su službenici Vlade KS, premijer Vlade KS, kao i sam ministar zdravstva KS, davali prazna obećanja da će se ugovori mladim ljekarima produžiti. Ministar Vranić je na sjednicama Skupštine KS i u svojim intervjuima svaki put potvrdno odgovarao na pitanje produženja naših ugovora, da bi se naposlijetku na iste oglušio”, kažu ljekari.

U nastavku su naveli da je premijer KS Edin Forto na svojoj Facebook stranici napisao zanimljiv status, koji kaže “Ključno je da sve ljudske resurse iz zdravstvenog sektora zadržimo u borbi protiv pandemije”.

“Nakon takvih populističkih izjava, obojica čine suprotno i kukavički skidaju odgovornost sa sebe, puštajući mlade ljekare da ostanu bez posla. Jako nam je žao što se naši političari bave populizmom i svoju politiku u zdravstvu fokusiraju samo i isključivo na suprotstavljanje generalnoj direktorici Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu, ne uviđajući to da na taj način gube mlade snage, jer je svima dosta političkih prepucavanja na štetu pacijenata, ali i studenata medicine i mladih ljekara. Nadalje, kadrovska politika koju vodite je jako loša. Svjesni vrijednosti anesteziologa, ne možemo da shvatimo kojom logikom se za 13 anesteziologa mogu naći novčana sredstva, a za mlade ljekare, od kojih bi neki mogli za pet godina postati anesteziolozi – nema. Po kojem konkursu i po čijoj sistematizaciji rada će “zakonski” Opća bolnica primiti te anesteziologe, pa će u toj ustanovi 28 anesteziologa raditi na 6 operacionih sala, dok mladi ljekari odlaze na biro?”, pitaju se potpisnici pisma.

Za kraj, poslali su poruku nadležnima u Vladi KS da ne brinu i da ih neće zaboraviti.

“Slat ćemo vam razglednice iz različitih gradova širom svijeta, gdje će nas dočekati raširenih ruku, i gdje ćemo dobiti priliku za vlastito napredovanje i gdje će nas znati cijeniti i nagraditi naš rad. Ovim postupkom, obogatit ćete Njemačku, Švedsku, Austriju, Sloveniju, Norvešku, SAD, i mnoge druge države poklanjajući im doktore medicine. Vjerujem da će vam biti zahvalni. U ime grupe ljekara kojima ste uskratili produženje ugovora, u ime naših roditelja, koji su nas školovali, u ime naših porodica, naše djece, u ime patriota i onih koji su se borili za ovu državu, i (naposlijetku) u ime svih država u kojima ćemo nastaviti svoj rad – sram vas bilo!”, zaključuje se u pismu mladih ljekara Vladi KS.

Najnovije

Tviteraši pozvali Čovića da čestita Veležu, a zatim ga ošišali

Nakon sinoćnje historijske pobjede Veleža u utakmici protiv grčkog AEK-a, na društvenim mrežama zavladalo je totalno ludilo.  Na društvenoj mreži...