Mogherini nakon susreta sa Zvizdićem: Oktobarski izbori nude novu priliku

Preporučujemo

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Briselu sjednici Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i BiH. Delegaciju EU predvodili su visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

“Razgovarali smo o predstojećem radu, od našeg drugog sastanka prije godinu dana desile su se važne reforme vezane za akcize. Te reforme su ključne za napredak države i perspektivu. Analizirajući gdje smo bili prije godinu dana i gdje smo sada, jasno je da se mnogo toga mora uraditi po pitanju vladavine prava. To su ključni faktori za stabilnost države”, kazala je Mogherini.

- -

“Opšti izbori u oktobru nude novu priliku, ljudi će imati pravo glasa u pravcu kojeg će država zauzeti. Izborna politika ne treba da slavi prošlost koja je bila negativna, nego treba predstaviti pozitivne primjere za budućnost. Na ovaj način možete ubijediti svoje građane da ste ozbiljni po pitanju evropskih integracija. Želimo vas ohrabriti da iskoristite pozitivni momentum u regiji i izbore kako biste dinamiku pridruživanje EU donijeli građanima”, navela je Mogherini.

Prdsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je da je BiH potvrdila potpunu posvećenost u EU integracijama i intenzivira redovni dijalog od kojih je EU najvažnija.

“Naše ključne aktivnosti su uključivale pripremu odgovora na Upitnik koji nam je EU poslala i koji je završen u februaru 2017. Trenutno pokušavamo dati odgovore na dodatna pitanja sa konačnim ciljem da dobijemo pozitivno mišljenje kako bi dobili kandidatski status. Trenutno prolazimo kroz reforme koje su relevantne za evropski put BiH i koje se tiču reformi na nivou cijele države posebno po pitanju energetskog sektora i zaštite okoliša, kao i borbu protiv svih vrsta ekstremizma”, kazao je Zvizdić.

Kako je naveo, BiH je pokrenula 25 različitih aktivnosti, skinuta smo sa crne liste i uznapredovala u borbi protiv svih vrsta ekstremizma.

- -

“Trenutno smo aktivno uključeni u borbu za vladavinu prava. Želio bih poslati snažnu poruku da EU je blagonaklona prema BiH kao i drugim zemljama Zapadnog Balkana i da je perspektiva BiH evropska. To je za nas najvažniji motivirajući faktor koji sve zemlje Zapadnog Balkana drži na okupu i pomaže nam da osnažimo zajedničku saradnju. Ovo je naš najvažniji strateški prioritet kojem smo posvećeni”, naveo je Zvizdić.

Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i BiH je najviše zajedničko tijelo Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine koje vrši nadzor na primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

I ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je, u svojstvu člana stalne delegacije BiH, na trećem sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU – BiH.

Učesnici sastanka su razgovarali o bilateralnim odnosima u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja, posebno u svjetlu Izvještaja Evropske komisije iz 2018. godine, implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te reformama i napretku Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...