U Galeriju Aluminij stiže vrijedna izložba Suvremena umjetnička scena Trebinje

Preporučujemo

Mostar će biti domaćinom velikoga izložbenog predstavljanja zapaženih živućih umjetnika Trebinja.

Galerija Aluminij ugostit će vrijednu postavu imena Suvremena umjetnička scena Trebinje, a svečanost otvorenja zakazana je za četvrtak 19. jula.

- -

Dvadesetak radova predstavit će se ukupno 15 umjetnika koji su, premda rođeni u Beogradu (Srbija), Kraljevu (Srbija), Metkoviću (Hrvatska), Mostaru, Nikšiću (Crna Gora), Novom Sadu (Srbija), Sarajevu i u samomu Trebinju, svojim životom i radom neraskidivo vezani za Trebinje, u prvomu redu za tamošnju Akademiju likovnih umjetnosti.

Izložbu zajednički organiziraju Kulturni centar Trebinje i Galerija Aluminij, a dok urednik umjetničkoga programa KC-a Trebinje Miljan Vuković ističe kako odabrani trebinjski umjetnici likovno promišljaju položaj umjetnika unutar društva i kako ova izložba njihovu matičnu kuću pozicionira kao regionalnu kulturnu ustanovu u kojoj se javnosti predstavlja i djela suvremenoga likovnog izraza, zadovoljstvo ne krije ni prvi čovjek Galerije Aluminij Darko Juka.

Izložba  je, kao dio prethodnoga projekta Dekodiranje, bila postavljena u Cetinju (Crna Gora) i u samomu Trebinju, da bi, pod današnjim nazivom, bila organizirana i u Kulturnomu centru Beograda (Srbija), te u Umjetničkoj galeriji BiH, u Sarajevu. To što sada dolazi u Mostar, pred našu, likovno zahtjevnu publiku, nama je i izazov i čast, jer ta poruka promišljanja umjetnikova položaja u društvu, kojom je postav prožet, nadrasta i Trebinje i Mostar, odnosno daje projektu onu višu dimenziju zbog koje postav tako dugo i traje i zbog kojega je dosad ugošćen u svim prestižnim izlagačkim prostorima naše tri susjedne zemlje”, komentira Juka,

Dodaje kako su na izložbi zastupljene sve vrste dominantnih medija, od crteža, slike, grafike, skulpture i objekta, do videa.

- -

Mostarskoj javnosti će se u četvrtak predstaviti: Đorđe Arnaut, Nada Arnaut, Igor Bošnjak, Marko Burlica, Danilo Bursać, Anka Gardašević, Taida Jašarević, Nevena Kosović, Branko Milanović, Željka Momirov, Marko Musović, Savo Peković, Aleksej Sivčević, Radoslav Ratko Vučinić i Miljan Vuković.

“Ovom izložbom i odabirom, pokušava se pomiriti tzv. suprotnosti i razlike u medijskomu pristupu, kao i društveno-sociološkomu poimanju toga što je suvremeno, što moderno, što klasično, a što nadmašeno u metodologiji pristupa razumijevanja i mišljenja o umjetnosti uopće”, zapisao je o ovomu postavu teoretičar umjetnosti Igor Bošnjak, čiji je kolega, dr. Predrag Terzić, ocijenio kako, u ovomu ubrzanom svijetu, umjetnost dobiva na značenju i započinje novo preispitivanje kroz digitalizaciju i nove medije.

“Sve to samo još više usložnjava daljnje razumijevanje onoga što se danas podrazumijeva pod pojmom umjetnosti. Zahvaljujući različnim pristupima, imamo otoke koji se jedan s drugim dodiruju, u nepreglednomu arhipelagu. Umjetnik je, u takovoj preraspodjeli snaga, okrenut edukaciji i još boljemu promišljanju i djelovanju koje, kroz ubrzanost i trenutak, daju svemu osobni peča”, zaključio je Terzić.

Izložba će otvorenom za besplatno razgledanje, u oba salona Galerije Aluminij, ostati sve do 17. avgusta.

 

Najnovije

Veliki požar na brdu Žuč iznad Sarajeva: Zbog nepristupačnog terena vatrogasci pješke idu na požarište

Večeras je na brdu Žuč iznad Sarajeva došlo do velikog požara koji još uvijek nije ugašen, potvrđeno je za...