Mogu li koalicioni partneri u FBiH riješiti nesporazume: Teško vratiti izgubljeno povjerenje

Preporučujemo

Za dva dana zakazan je nastavak redovne sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, ali nije sigurno da će sjednica biti održana, piše federalna.ba.

Najnoviju blokadu uzrokovali su nesporazumi koalicionih partnera SDA i HDZ-a BiH. Ovog ponedjeljka će ponovo pokušati riješiti probleme. Ni na ovaj sastanak nisu pozvani šefovi klubova iz opozicije koji, također, traže sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama.

- -

Za dva dana zakazan je nastavak redovne sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, ali nije sigurno da će sjednica biti održana. Najnoviju blokadu uzrokovali su nesporazumi koalicionih partnera SDA i HDZ-a BiH. Ovog ponedjeljka će ponovo pokušati riješiti probleme. Ni na ovaj sastanak nisu pozvani šefovi klubova iz opozicije koji, također, traže sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama.

Sala u Federalnom parlamentu je prazna. Zastupnika nema, a loši odnosi unutar vladajuće koalicije na čekanje su stavili brojna druga pitanja. Da bi riješili zastoj, sutra će za isti sto ponovo sjesti predstavnici koalicionih partnera.

“Neke smo stavove približili, iako izgleda teško. Mi koji se dugo bavimo politikom znamo da kad jednom se izgubi povjerenje da ga je teško vratiti i da uvijek treba puno vremena”, kaže Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda FBiH (HDZ BiH).

A dok se ne vrati povjerenje, na čekanju je i zahtjev Kluba SDP-a i DF-a za sazivanje vanredne sjednice Zastupničkog doma sa jednom tačkom dnevnog reda – prijedlog zakona o izbornim jedinicama. Tvrde, sve odredbe poslovnika su prekršene jer je rok za zakazivanje ove sjednice istekao još krajem novembra prošle godine.

- -

“Ukoliko do ponedjeljka do 16 sati predsjedavajući ne uputi pozive za tu sjednicu, mi ćemo se organizovati kao grupa od 20 zastupnika zajedno sa sekretarom Doma i zakazati tu sjednicu”, poručuje Elvir Karajbić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

“Ako predsjedavajući u roku od 14 dana ne sazove sjednicu, u roku od sedam dana to mogu učiniti dopredsjedavajući. Ako i oni to ne učine, mogu oni koji su zatražili sazivanje vanredne sjednice. Poslovnički, tu je vrlo prezicna stvar, međutim, mislim da i iz te situacije moramo izići na kompromisan način”, ocjenjuje Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH (SDA).

Inače, sam prijedlog se sastoji iz dva dijela. Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata za Zastupnički dom Federacije, a drugi broj i strukturu delegata u Domu naroda. Time bi se ispoštovala presuda Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića.

“Kompletno rješenje ide u pravcu da svi građani u Federaciji imaju jednaka prava kao birači. Da može pripadnik svakog konstitutivnog naroda biti biran u Dom naroda iz kantonalne skupštine, ukoliko je izabran u tu kantonalnu skupštinu. Ukoliko nije, Bože moj”, kaže Milan Dunović, član Predsjedništva DF-a.

Uvjereni su da će prijedlog, kada bude na dnevnom redu, dobiti i podršku jer su obavljene konsultacije s većinom drugih političkih opcija. Iz DF-a poručuju da bi protiv bili samo zastupnici HDZ-a BiH, jer je rješenje u suprotnosti s njihovim prijedlogom izbornog zakona. Da bi se zaustavila procedura, tvrde, već postoje najave pokretanja vitalnog nacionalnog interesa, ali i drugih opcija.

“Neusvajanje budžeta Federacije predsjedniku entiteta dalo je moćno oružje u ruke, a to je ustavna mogućnost, a moglo bi se čak reći i obaveza da raspusti Federalni parlament”, ističe Dunović.

U svakom slučaju, već u utorak bi mogli biti poznati idući koraci opozicionih stranaka. A onda ubrzo i datum sjednice na kojoj bi se raspravljalo o ovoj temi.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...