Moskovski mediji: Republika Srpska i Milorad Dodik trebaju Putinovu pomoć

preporučujemo

Republika Srpska i Milorad Dodik trebaju Putinovu pomoć, objavio je u utorak kasno navečer na svom sajtu na engleskom jeziku utjecajni ruski list Pravda.ru.

Tekst je objavljen povodom Dodikove posjete ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koja dolazi, kako piše Pravda, “na vrhuncu sukoba sa Zapadom”.

“Da li je vrijeme za povratak zračnih snaga u Bosnu”, pita se autorica teksta Lyuba Lulko.

Dalje u ovom članu daje kontekst Dodikove posjete Rusiji, podsjeća se na odnose sa Zapadom, pominje se posjeta američke službenice Gabriele Escobare Bosne i Hercegovine te se posebno ističe nedavni autorski tekst bivšeg britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea objavljen u britanskom The Timesu, prenosi istraga .ba

– Bivši britanski ministar vanjskih poslova i bivši čelnik Konzervativne stranke William Hague u tekstu za The Time od 16. studenoga rekao je da Dodik godinama potkopava državu BiH dok uživa podršku Rusije i Srbije, a Moskva koristi kako bi blokirala euroatlantske integracije. Prema Haagu, Dodik ide ka secesiji. Stoga, istaknuo je britanski diplomat, NATO bi trebao poslati svoje vojnike u BiH – posjeća Pravda.ru.

Da vidimo kako Putin može pomoći Republici Srpskoj, piše Lyuba Lulko, pa dalje podsjeća da je Rusija, u sklopu međunarodnog mirovnog kontingenta, u Bosni i Hercegovini imala zračno-desantni bataljon koji je bio stacioniran u Ugljeviku, a koji je 11.-12. ju a 1999. prebačen u Prištinu, što je u konačnici omogućilo raspoređivanje ruskog mirovnog kontingenta na Kosovu.

Pored teksta objavljenog na Pravda.ru, Bosna i Hercegovina se sve češće pominje iu drugim ruskim medijima. Tako je 22. studenog ove godine na portalu “Svobodna Pressa” objavljen intervju sa Vsevolodom Shimovim, savjetnikom predsjednika Ruskog udruženja za baltičke studije.

“Donbas, Bosna ili Bjelorusija – gdje će izbiti treći svjetski rat”, glasi naslov ovog teksta.

Pročitajte:  Dizdarević: Dodik je preparirani fakin. O njegovoj sudbini odlučit će moćniji

Savjetnik Shimov konstatuje da je opasnost rata u BiH “savim realnom”.

– Bosna i Hercegovina u sadašnjem obliku izgleda nikome ne odgovara. Republika Srpska sanja o otcjepljenju i ujedinjenju sa Srbijom, a muslimani o uspostavljanju svoje dominacije u cijeloj državi. Zapad je također zainteresiran za kršenje suvereniteta Republike Srpske. Odnosi između glavnih etničkih skupina su čak i neprijateljski. Dakle, u Bosni zaista sazrijeva proturječja, što može rezultirati novim sukobom – konstatuje Shimov u intervjuu za portal “Svobodna Pressa”.

Zamjenik urednika ovog portala je Zahar Prilepin. U pitanju je “pjesnik” koji je bivši pripadnik posebnih snaga ruske policije Omon koji je sudjelovao u operacijama u Čečeniji. U veljači 2017. godine bio je pripadnik proruskih paravojnih formacija koje su se borile u Ukrajini. Zabranjen mu je ulazak u Bosnu i Hercegovinu. U avgustu 2018. godine, tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, odlikovao je Prilepinu Ordenom Njegošu prvog reda, zbog „zasluga u kulturnom i duhovnom razvoju, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti, kojima se doprinosi jaču prijateljskih odnosa Ruske Federacije i Republike Srpske”.

Najnovije

Lavić i Zornić: Blokadu institucija je započeo HDZ! O državi pregovarati isključivo u Sarajevu, a ne u Neumu i kafanama

Gostujući na Hayat TV profesor Senadin Lavić govoreći o izbornim reformama i pregovorima koji traju, a u kontekstu neprovođenja...