Šta su nam tvrdili o sigurnosti vakcina, a šta je na kraju ispalo

preporučujemo

Jesu li vakcine protiv covida-19 sigurne? To pitanje leži u korijenu prijepora aktualne faze pandemije – prijepora koji prijeti prerasti u društveni raskol s teškim posljedicama.

Ako pitate ogromnu većinu naučnika, kao i sve relevantne javnozdravstvene institucije, odgovor će biti nedvosmisleno da. Ako pitate antivaksere, kao i mnoge koji ne spadaju u tu kategoriju, ali iz raznih razloga imaju strah ili dvojbe oko ove vrste vakcina, odgovor će biti ne.

Postoje razlozi za nepovjerenje prema vakcinama, ali…

Pritom je sve izglednije da im nikakva količina znanstvenih spoznaja i savjeta neće biti dovoljna da se predomisle, prije svega zato što su s druge strane bombardirani poluistinama i dezinformacijama o vakcinama na društvenim mrežama i u takozvanim alternativnim medijima.

Ipak, njihovi razlozi za sumnju i nepovjerenje prema sigurnosti vakcina možda nisu potpuno neutemeljeni. Dojam da su vakcine protiv koronavirusa podbacile, bio on opravdan ili ne, sve je rašireniji. S jedne strane, čini se da su vakcine ispale manje učinkovite nego što se očekivalo, posebno kad je riječ o zaštiti od infekcije.

S druge strane, uz vakcine protiv covida-19 u posljednjih desetak mjeseci počele su se vezivati izuzetno rijetke, ali potencijalno opasne, pa i smrtonosne nuspojave koje nisu bile poznate kada su vakcine odobrene.

Klinička ispitivanja nisu uhvatila one najrjeđe, ali najopasnije nuspojave

Naime, kada su vakcine krajem prošle godine odobrene, opsežna klinička testiranja koja su provedena nisu detektirala one najrjeđe, ali najopasnije nuspojave, od krvnih ugrušaka do upala srca i neuroloških poremećaja.

Oko Pfizerove vakcine jedini pravi razlog za brigu predstavljale su zabilježene snažne alergijske, odnosno anafilaktičke reakcije u nekoliko slučajeva, zbog čega je Velika Britanija preporučila da ga ne primaju ljudi koji imaju povijest jakih alergijskih reakcija. Ipak, ni ta nuspojava nije bila zabilježena u kliničkim ispitivanjima.

Moderna je u svom saopćenju oko zahtjeva za hitno odobrenje američkih regulatora ustvrdila da njezine vakcine ne izazivaju nikakve ozbiljne nuspojave.

Pročitajte:  U Njemačkoj rekordna sedmodnevna incidencija zaraženih

Što se AstraZenece tiče, Evropska agencija za lijekove (EMA) je saopćila kako su klinička ispitivanja pokazala da je vakcina “sigurna i učinkovita u prevenciji covida-19 kod osoba starijih od 18 godina”. Zabilježene nuspojave bile su redom blage: osjetljivost na mjestu injekcije, glavobolja, umor, bol u mišićima, opći osjećaj lošeg stanja, zimica, groznica, bol u zglobovima i mučnina.

A onda su se, kad je masovno vakcinisanje diljem svijeta krenulo, takve nuspojave počele pojavljivati, zbunjujući i zabrinjavajući i znanstvenu zajednicu i javnozdravstvene službe, ali i širu javnost.

U martu su se počeli javljati prvi smrtni slučajevi nakon vakcinisanja AstraZenecom

No prije nego krenemo u pregled, potrebno je odmah na početku jasno dati do znanja da to, barem koliko znamo, nije bio rezultat nekakvog zataškavanja ili zavjere, što god antivakseri tvrdili, piše Index.hr.

Nažalost, u ovom slučaju radi se o onim najtežim nuspojavama, ali one nisu ni izbliza dovoljno učestale da bi se vakcine smatrale opasnim i neopravdanim s obzirom na opasnost bolesti od koje štite.

Drugim riječima, to što nuspojave koje se javljaju jednom na 100, 200 ili 300 hiljada vakcinisanih nisu detektirane u opsežnim kliničkim testiranjima, ali jesu kada su vakcinisani deseci miliona ljudi, zaista nije toliko sumnjivo i neshvatljivo kako se možda na prvi pogled čini.

Podsjetimo, kada su se u martu počeli javljati prvi slučajevi ozbiljnih nuspojava s krvnim ugrušcima i unutarnjim krvarenjem nakon vakcinisanja AstraZenecinim vakcinama, čak 14 zemalja članica EU, od Danske do Slovenije, privremeno je ili trajno suspendiralo korištenje te vakcine.

Nakon privremene suspenzije, neke su zemlje, poput Danske i Norveške, trajno izbacile ovu vakcinu iz upotrebe, dok su ga druge, poput Njemačke i Francuske, prestale davati mlađima od 60, 55 ili 40 godina.

Upale srca i srčane ovojnice 

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u junu je objavio da je veći broj mlađih muškaraca nego što se očekivalo dobio upalu srčanog mišića nakon druge doze mRNA vakcine Pfizer/BioNTech i Moderna, prema podacima sistema koji prate sigurnost vakcina. Također, preliminarni podaci iz SAD-a sugeriraju da je ta komplikacija 2.5 puta učestalija nakon primanja Modernine vakcine nego kod Pfizerove. EMA je također ranije ove godine potvrdila moguću povezanost.

Pročitajte:  Muškarac u Australiji se zapalio, uzvikivao parole protiv restrikcija

Island je potpuno obustavio vakcinisanje Modernom. Ipak, švedske su zdravstvene službe navele da je većina tih upala blaga i prolaze same od sebe.

Da su rizici od teških nuspojava od daleko manji od rizika koji predstavlja sama zaraza koronavirusom, kako za starije tako i za mlađe osobe, potvrdilo je veliko istraživanje provedeno na više od 800.000 vakcinisanih, objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine. U njemu su istraživači utvrdili da je rizik od miokarditisa višestruko veći kada se osoba zarazi nego kada se vakciniše.

Broj prijavljenih slučajeva nuspojava ne znači da ih je uzrokovala vakcina

Nadalje, vrijedi podsjetiti da se antivakseri pri sijanju sumnje i straha oko vakcina protiv covida-19 često pozivaju na brojeve prijavljenih nuspojava smrtnih slučajeva u sustavu Vaccine Adverse Events Reporting System (VAERS) američkog CDC-ja te europskom ekvivalentu tog sistema za prijavu zvanom EUDRA.

Međutim, antivakseri pritom prešućuju da se radi o potencijalnim, ali ne i dokazanim nuspojava te da svatko može prijaviti da je imao takve nuspojave ili da je član njegove obitelji umro od njih.

Usporedba broja mrtvih od covida-19 i posljedica vakcinisanja govori baš sve

I upravo to valja uvijek imati na umu kad se govori o zdravstvenim komplikacijama zabilježenima nakon vakcinisanja.

Bez obzira na čitav niz suspenzija, upozorenja i ograničenja, vakcina je i dalje, ako to uopće treba reći, daleko najučinkovitije sredstvo koje imamo u borbi protiv pandemije.

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...