Mostar: Nakon dva sata razgovora – bez dogovora

Preporučujemo

Parlamentarne stranke koje od februara pregovaraju o izbornom zakonodavstvu i Statutu Mostara, ni na današnjem sastanku nisu postigli vrijedan pomena napredak. Iako se očekivalo da pregovarači u Vijećnicu dođu s konkretnim prijedlozima koji se odnose na izmjene Statuta, i to u pisanoj formi, to sun a koncu učinili tek SDA, DF i BPS. Ranije je prijedlog dostavio i SBB, dok su svi ostali svoje prijedloge predstavili usmeno. Domaćin Omer Mičijević (BPS) istakao je da će se na narednom sastanku pokušati pronaći zajedničko jezgro za sve prijedloge, te da će se potom svi oni detaljno analizirati, kako bi se na kraju na zadovoljstvo svih rješenje i postiglo.

Na današnjem sastanku nije razgovarano o modelima izbornog zakona, a tema su bili članovi 7,10,17,25 i 38, koji se odnose na gradska područja, učešće građana u lokalnoj samoupravi, raspodjelu mandata, komisije za gradska područja, te na dogradonačelnika i glavnog savjetnika, piše Oslobođenje.

- -

Predsjednik HDZ-a Damir Džeba ponovio je da je pregovore usporila i opteretila priča o Statutu. Kazao je i da za održavanje lokalnih izbora nije prioritetno izmjeniti Statut, već samo izborna pravila, na čemu je insistirao HDZ. S druge strane Anel Kljako (SBB) ponovio je da vjeruje da HDZ i SDA imaju tajni dogovor da se do izbora ne dođe.

– Jedni su rješenje uslovili Statutom, a drugi modelom za izborna pravila, rekao je Kljako.

 

Najnovije

OK BiH nagradio Lanu Pudar i Elvedinu Muzaferiju sa po 10.000 KM

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je nagradio Lanu Pudar i Elvedinu Muzaferiju sa po 10.000 KM za posljednje vrhunske...