- Advertisement -

Okupilo se 200 izlagača: U Tešnju otvoren 14. sajam privrede

Preporučujemo

U Kraševu kod Tešnja danas je otvoren 14. sajam privrede, koji je okupio 200 izlagača. Na jednom mjestu mogu se naći najvažniji privredni subjekti iz BiH, okruženja i Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Sajam se prostire na 5.000 kvadrata zatvorenog i 10.000 otvorenog prostora. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Italija, a partneri sajma su Općina Tešanj i Privredna gospodarska komora BiH.

Organizatori ističu da je Tešanj privredni centar Federacije BiH, sa godišnjim prihodima od 1,5 milijardi KM.

˝Kada kažete Tešanj, Tešanj je vezan uz izvoz. U prvom kvartalu 2018. godine odnos uvoza i izvoza je 60 prema 40 procenata u korist izvoza. To u brojkama ovako izgleda: 17.000 deklaracija Carinska ispostava Tešanj je obradila, a od toga je 10.000 izvoznih, a finansijski to od prilike izgleda uvoza je bilo 185 miliona, a izvoza 365 miliona˝ , izjavio je Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centra Jelah-Tešanj, dodajući da je izvoz u procentima povećan za 17 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Najrazvijenije grane su metalska industrija, autoindustrija, drvoprerađivačka industrija i prehrana.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Davor Dragičević pakuje šator ispred Suda BiH, stigao i Muriz Memić

Nakon što je više od dva mjeseca boravio ispred zgrade pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, Davor Dragičević odlučio je...