- Advertisement -

Može li se stati u kraj telefonskim zapošljavanjima: Konačna odluka o održavanju velikih najavljenih protesta na Skupštini 3. juna 

Preporučujemo

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo 3. juna održat će 6.redovnu sjednicu na kojoj će se razmatrati odluka o organizovanju i održavanju protesta prosvjetnih radnika.
 
Kako je najavio Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, sjednica je sazvana u skladu sa članom 57. Statuta SSOOiO FBiH I bit će održana u Domu sindikata BiH.
 
Velikoi mirni protestni skup pod nazivom “Vratite dignitet prosvjetnim radnicima” planiran je 16. juna, od 11 do 13 sati. Protestni skup se organizira i održava s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva odnosom Vlade i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo prema prosvjetnim radnicima. Na protestnom skupu će radnici zahtjevati da im se vrati dostojanstvo kroz smjenu ministrice za odgoj i obrazovanje Naide Hota – Muminović,  povećanje plaća za 20 posto, donošenje novih pedagoških standarda i normativa po mjeri radnika i učenika, potpuno poštivanje zakona, kolektivnog ugovora i pedagoških standarda i normative. 
 
Jedan od razloga za proteste je i zaustavljanje zapošljavanja u Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja bez javnog konkursa i smanjenje bezobrazno visokih plaća u istom u odnosu na plate radnika u osnovnim i srednjim školama, predškolskim i ustanovama kulture i nauke. 
Sivro poručuje da na sve navedeno postoji još jedan u nizu razloga za organiziranje protesta, koji su, kako se čini, sve izvjesniji.

Telefonskim pozivom zaposle u Institut, Institut predloži pravilnik i nekakvo licenciranje koje omogući jednostavnu i “po zakonu” eliminaciju nepodobnih, a onda na školskom odboru, bez znanja i učešća u odlučivanju svih radnika i bez znanja i učešća u odlučivanju članova Vijeća roditelja, izaberu “najistaknutijeg” kandidata, koji se “pokazao u poslu” – ukazuje Sivro.

U proceduri koja prethodi postupku izbora i imenovanja direktora, članovi školskog odbora iz reda roditelja, odnosno radnika obavezni su podržati obrazložen prijedlog Vijeća roditelja, odnosno radnika koji se dobija neposrednim i tajnim izjašnjavanjem svih zainteresovanih članova Vijeća roditelja, odnosno radnika.” (Važeći Zakon, član 95. stav (6) – Na osnovu prijedloga Instituta ministar donosi pravilnik u vezi sa licenciranjem, izborom, razrješenjem, nadležnostima, radom, pravima i obavezama direktora škole kao javne ustanove.” (Nacrt Zakona koji je u javnoj raspravi do 17.6.2022. godine, član 109. stav (5) – navodi Sivro.
 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...