- Advertisement -

Išerić poručio kako postoji mogućnost da određene političke snage pokušaju blokirati uspostavljanje vlasti nakon održanih izbora

Preporučujemo

Da li prijeti veća blokada nakon izbora?

Išerić je rekao kako postoji mogućnost da određene političke snage pokušaju blokirati uspostavljanje vlasti nakon održanih izbora

Enver Išerić, pravni stručnjak i doktor pravnih nauka, gostovao je u Dnevniku O Kanala gdje je, između ostalog, komentarisao održavanje i finansiranje izbora, odnosno da li prijeti veća blokada nakon izbora.

Išerić je rekao kako postoji mogućnost da određene političke snage pokušaju blokirati uspostavljanje vlasti nakon održanih izbora.

– To bi se prvo moglo dogoditi u FBiH, jer ako tu blokirate uspostavu vlasti onda je praktično blokirana uspostava vlasti na nivou BiH jer se delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda biraju u Domu naroda Parlamenta FBiH. Međutim, moram reći, ako bi dobro pročitali ustav FBiH, njegove odredbe koje govore o uspostavi vlasti i dosljedno primijenili te ustavne odredbe blokada uspostave vlasti je praktično nemoguća.

Na pitanje da li visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt treba reagovati u slučaju finansiranja izbora, te u slučaju da reaguje znači li to da treba reagovati i u izmjenama izbornog zakona, Išerić tvrdi da visoki predstavnik ima veoma važnu ulogu u implementaciji civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– On ima i mogućnost korištenja bonskih ovlasti, što uključuje i donošenje odluke o obezbjeđenju sredstava za održavanje izbora. Mislim da institucije vlasti BiH ne treba da se oslanjaju samo na visokog predstavnika i na donošenje njegovih odluka. Lično mislim da institucije vlasti BiH, u prvom redu Parlamentarna skupština BiH mora poduzeti sve što je u njenoj moći da razriješi ovu situaciju. Zbog čega? Zbog toga što je Parlament BiH najviši organ vlasti. To je organ vlasti na koji su građani prenijeli svoj suverenitet da u ime građana uređuje stanje u državi, da donosi odluke koje će značiti osiguranje najvećeg stepena ljudskih prava u BiH, uključujući i izborno pravo i koja u njihovo ime vrši vlast. Oba doma Parlamenta BiH imaju istu ulogu kad je u pitanju donošenje odgovarajućih odluka, odnosno zakona, jer svako zakonsko rješenje mora biti potvrđeno u oba doma. Međutim, Predstavnički dom ima jaču snagu od Doma naroda zato što članove Predstavničkog doma građani biraju direktno na izborima, napominje Išerić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...