- Advertisement -

Prije 11 godina u Srbiji uhapšen ratni zločinac Ratko Mladić, odluka u kojem zatvoru će doživotno robijati godinu dana od presude u Hagu nije donesena  

Preporučujemo

 
 
Presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić prije 11 godina uhapšene je u kući rođaka u selu Lazarevo, u blizini Zrenjanina u Srbiji. Potraga za Ratkom Mladićem, bivšim komandantom Vojske Republike Srpske I najtraženijim haškim bjeguncem trajala je deset godina. Mladić je uhapšen 26. maja 2011.godine, a pet dana kasnije, prebačen je u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala.
 
Ratko Mladić 8.juna prošle godine osuđen je drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.
 
Skoro godinu dana od presude  odluka u kojoj zemlji će Mladić služiti robiju doživotnu i u koji zatvor će biti prebačen još uvijek nije donosena. Čeka se odluka sudije Karmel Ađijusa (Carmel Agius) predsjedniak Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.  
 
Podsjećamo, sudije UN tribunala potvrdile su u drugostepenom postupku presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.
 
Sudsko vijeće je potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Ratko Mladić oslobođen krivice za genocid u šest bh. opština i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.
 
Prva optužnica protiv njega je podignuta 24. jula 1995. godine. Rođen je 1943. godine u Božanovićima kod Kalinovika. Od kada je završio Vojnu akademiju u Beogradu bio je u aktivnoj vojnoj službi Jugoslovenske narodne armije (JNA).
 
Pred početak ratova na području bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), 1991. godine, Predsjedništvo SFRJ unaprijedilo je Mladića u general-majora, a u aprilu 1992. godine, na samom početku rata u Bosni i Hercegovini, u general-potpukovnika. U maju 1992. godine je imenovan za komandanta Glavnog štaba novoformirane Vojske Republike Srpske.
 
Kao bivši ratni komandant Vojske Republike Srpske osuđen je 2017. godine na kaznu doživotnog zatvora prvostepenom presudom ICTY. Utvrđeno je da je kriv za genocid počinjen nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN), u ljeto 1995. godine, progon i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje civila tokom opsade Sarajeva, te držanje pripadnika mirovnih snaga UN taocima tokom NATO bombardovanja 1995. godine.
 
Osuđen je po 10 od 11 tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Oslobođen je optužbe za genocid počinjen u šest bosanskohercegovačkih opština tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.
 
Na presudu, izrečenu 22. novembra 2017. godine, žalili su se i Haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana. Žalbeni postupak proveden je u avgustu prošle godine. Obje žalbe su odbijene. Tokom procesa, koji je počeo 16. maja 2012. godine i trajao 530 dana, izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala. Sud je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica.
 
 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...