Na Erdoganovoj inauguraciji će biti predstavnici iz 78 zemalja: Ko ide iz BiH

Preporučujemo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan će danas u Ankari biti inaugurisan na ceremoniji polaganja zakletve na kojoj će prisustvovati visoke zvanice iz 78 zemalja.

Kod Erdogana u Ankaru će doći 21 predsjednik država, 13 premijera te brojni predstavnici parlamenata i ministri, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Erdogan će položiti zakletvu u Velikoj narodnoj skupštini Turske u 14:00 po lokalnom vremenu (13:00 sati po našem vremenu) i započeti svoj novi mandat, koji će dobiti od privremenog predsjednika Velike narodne skupštine Turske Devleta Bahcelija.

Nakon ceremonije, Erdogan će posjetiti Anıtkabir u 15:00 i prisustvovati ceremoniji inauguracije u predsjedničkom kompleksu u 17:00 sati.

Poslije toga će u 19:00 sati gostima otvoriti vrata Cankaya Palaci, nekadašnje kuće turskih predsjednika.

Sa Zapadnog Balkana će Erdoganu doći uglavnom predsjednici država uglavnom. Iz BiH, osim tročlanog Predsjedništva BiH koje čine Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović, doći će i predsjednik RS-a Milorad Dodik te predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je dobar Erdoganov prijatelj.

Bećirović je još jučer otputovao u Ankaru, dok su ostali se tamo uputili danas, a očekuje se da će o svojoj posjeti i zvanično obavijestiti javnost.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...