Sa Kosova protjerani Turci povezani sa državnim udarom

Preporučujemo

Policija Kosova potvrdila je danas da je u toku akcija hapšenja turskih državljana koji su pripadnici organizacije turskog vjerskog vođe Fetulaha Gulena. U Prištini i Đakovici uhapšeno je pet osoba.

Bajram Krasnići iz policije Kosova potvrdio je za medije da je u toku široka policijska akcija i da će poslije njenog završetka javnost biti upoznata sa detaljima.

Prema navodima medija, uhapšeni su Mustafa Erden, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Djihen Ozkan, i Hasan Unakan, koji već godinama rukovode koledžom Mehmet Akif na Kosovu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je da je ukinulo dozvole o boravku turskim državljanima, radnicima Mehmet Akif škola na Kosovu, koji su u četvrtak ujutro uhapšeni zbog “nacionalnih bezbednosnih okolnosti”, javlja RSE.

Uhapšeni direktori Mehmet Akif škole protjerani su sa Kosova. Među uhapšenima i deportovanima je i šesta osoba, ljekar Osman Karakaja, koji nije uopšte bio radnik ovih škola.

Ankara pritišće neke balkanske zemlje da zatvore privatne škole koje finansira mreža Gulena koji danas živi u egzilu u  Sjedinjenim Državama i odbacuje optužbe Turske da je on organizirao neuspio državni udar. Kosovo je objavilo da ne planira zatvoriti Gulenove škole.

Gulenov je pokret u svom najuspješnijem razdoblju imao svoje škole u 160 zemalja, od Afganistana do SAD-a. Ankara je taj pokret proglasila terorističkom organizacijom prije dvije godine i pritisnula svoje saveznike da zatvore Gulenove škole.  Danas je turski CNN objavio da je privedeno 70 aktivnih vojnih oficira zbog navodnih veza s Gulenom.

(Index.ba)

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...