Na mundijalu u Rusiji nosiće se kopačke iz BiH

Preporučujemo

David Beckham nosio je kopačke proizvedene u Bosni i Hercegovini, a sada će to učiniti i sudije na predstojećem Mundijalu. Nije šala, već realnost i rezultat rada preduzeća Sanino, koji u Derventi i Prnjavoru radi za poznate svjetske brendove.

Pozlaćene niti, logo Mundijala, vrhunski materijali od kengurove kože…

- -

I rad ovih žena rezultirali su sa 351 kopačkom za fudbalske sudije predstojećeg Svjetskog prvenstva u Rusiji. Za Adidas su do sada napravili milione kopački.

“Ovaj artikl Copa Mundiale radi se preko 30 godina, naša firma je do sada Adidasu isporučila preko 12 miliona pari. To je posebna serija, unikat, koga vjerovatno firma Adidas neće proizvoditi”, smatra Radovan Pazurević, direktor Sanino.

Malo je onih koji ne znaju da se ove godine održava Svjetsko prvenstvo u fudbalu, ali mnogo je onih koji ne znaju da se kopačke za sudije za Mundijal proizvode u fabrici u Prnjavoru.

U Derventi i Prnjavoru pored sportske proizvode i modnu obuću. Ukupno 900 zaposlenih u ova dva grada godišnje proizvede blizu milion i 800 hiljada pari obuće za izvoz.

- -

“U jednoj smjeni ima oko 200 radnika, svako radi svoj posao, dosta dobro funkcionišemo”, kaže Slađana Milić, poslovođa.

Po pravilu, svjetski poznatim brendovima Balkan je primamljiv zbog jeftine radne snage, no sve više se sportska obuća proizvodi u Aziji, zbog još jeftinije proizvodnje.

Prosječna plata u obućarskoj industriiji u RS je oko 500 KM, a slično stanje je i u Saninu. Većinom zaposlene žene, ipak ističu da su zadovoljne što imaju posao.

“Po profesiji sam trgovac. Pa posle škole mi je trebao bilo kakav posao. Ovo je bilo najbrže, najprije su nas primili ovdje, plate su solidne, koliko zaradiš toliko dobiješ. (Šta to znači?) Normirane smo”, priča nam Nevena Ivanović, radnica Sanino

“Nema problema, imam sina prvi razred, ma sve se može dogovoriti”, dodaje Aleksandra Duronjić, radnica Sanino.

Sanino je 2017. godinu završio sa izvozom od skoro 20 miliona KM. Doprinio je tako pozitivnim trendovima u obućarskoj industriji BiH, koja je 5. najveći izvoznik obuće u Evropi.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...