Najavljene investicije u električne automobile u iznosu više od 90 milijardi dolara

Preporučujemo

Ford Motor najavio je ovih dana da želi udvostručiti ulaganja u električna vozila na 11 milijardi dolara, ali to je samo dio investicijskog tsunami vala globalnih auto-kompanija u proizvodnju baterija i električnih automobila, koji dostiže vrijednost od najmanje 90 milijardi dolara i dodatno će rasti, prenosi index.hr.

Taj se novac slijeva u još uvijek mali sektor koji iznosi manje od jedan posto prodaje od oko 90 miliona vozila svake godine i u kojemu je kompanija Tesla dominantan igrač s lanjskom prodajom od oko 100 hiljada vozila.

- -

Vodeći svjetski proizvođači automobila spremaju se uvesti desetke novih baterijskih i hibridnih benzinsko-električnih modela vozila u idućih pet godina.

Ulaganja u električne automobile najavljena do danas uključuju najmanje 19 milijardi dolara od američkih proizvođača, 21 milijardu dolara u Kini i 52 milijarde u Njemačkoj.

“Tesla se suočava s pravom konkurencijom”, rekao je Mike Jackson, izvršni direktor tvrtke AutoNation, najvećeg maloprodajnog lanca automobila u SAD-u. Očekuje da bi do 2030. godine električna vozila mogla dostići od 15 do 20 posto prodaje novih vozila u SAD-u.

Ali, direktori američkih i njemačkih proizvođača, anketirani na marginama Detroit Auto Showa, kažu da je većina tih ulaganja namijenjena za Kinu, gdje je vlada donijela povećanu kvotu prodaje vozila na električni pogon s početkom u 2019. godini.

- -

Uz to, ova ulaganja pokazuju da su najveći svjetski proizvođači automobila reagirali na pritisak regulatora u Europi i Kaliforniji kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva. Oni su pod pritiskom i zbog Teslina uspjeha u prodaji električnih limuzina i SUV-ova, zbog čega je ta kompanija preplavljena narudžbama.

I dok je Tesla sada najistaknutiji svjetski proizvođač električnih automobila, „uskoro će to biti svako”, kazao je u Detroitu u ponedjeljak Dieter Zetsche, izvršni direktor njemačkog Daimlera.

Najavio je da će Daimler uložiti najmanje 11,7 milijardi dolara u razvoj 10 čistih električnih i 40 hibridnih modela.

Ali, najveće investicije najavljuje njemački Volkswagen, koji do 2030. ima namjeru uložiti 40 milijardi dolara u razvoj električnih verzija njegovih 300-plus globalnih modela.

Američki General Motors objavio je planove uvođenja 20 novih baterijskih i hibridnih modela do 2023. godine, ali nije naveo koliko u to tačno planira uložiti.

Detalje o ulaganjima nisu objavili ni kineski proizvođači, uključujući lokalne partnere Forda, VW-a i GM-a, mada su poručili da imaju vrlo agresivne investicijske planove.

Sve u svemu, konkurencija na tržištu električnih automobila brzo se zaoštrava, a kupci će odlučiti koje će kompanije profitirati, a koje ne, poručili su direktori najvećih svjetskih proizvođača automobila na Detroit Auto Showu.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...