Najbolji svjetski skakači danas u Mostaru: Neizvjesno stanje na tabeli u obje konkurencije

Preporučujemo

Trenutak koji se dugo čekao konačno je tu: najbolji svjetski skakači i skakačice danas će na Starom mostu po četvrti put demonstrirati svoje nevjerovatno umijeće. Očekuje se da će ovom sportskom spektaklu, kao i prethodne tri godine, svjedočiti prepuno gledalište ispod mosta, saopćio je organizator.

Takmičenje na Starom mostu počelo je juče, izvođenjem prve dvije serije skokova, a veliko finale zakazano je za danas u 12 sati. Prava uzbuđenja tek slijede, jer su danas na rasporedu skokovi po slobodnom izboru, koji su kudikamo složeniji i, samim tim, još atraktivniji.Takmičenje u Mostaru moglo bi biti presudno u borbi za titule, jer je riječ o pretposljednjoj stanici sezone, a stanje na tabeli prvenstva je u obje konkurencije – muškoj i ženskoj – krajnje neizvjesno.

- -

Nakon prvog dana, vodeći kod muškaraca je aktuelni prvak Jonathan Paredes (Meksiko), koji treba pobjedu kako bi zadržao priključak u utrci za naslov. U stopu ga prati pobjednik takmičenja u Mostaru iz 2016, Čeh Michal Navratil, dok je trenutni lider prvenstva Steven LoBue (SAD) treći, piše N1.

Još jedan pretendent na titulu, Britanac Gary Hunt, juče je imao loš dan i trenutno je deveti. No, ako nekoga nikad ne treba otpisati, onda je to Hunt.

„Borba između Stevena, Garyja i mene je žestoka od početka sezone. Moram uspjeti ovdje, jer neće biti druge prilike da ih pobijedim. Danas sam se izborio sa pritiskom i sretan sam zbog toga. Mostar je vrlo posebno mjesto za mene, ovdje sam prvi put pobijedio. Ljudi ovdje me stvarno vole i navijaju za mene. Nadam se da ću im uzvratiti dobrim rezultatom, nadam se pobjedom“, rekao je Paredes juče.

Kod žena, Paredesova zemljakinja Adriana Jimenez vodi nakon prve dvije serije skokova, a prate je Australka Rhiannan Iffland i Kanađanka Lysanne Richard na drugom i trećem mjestu. Ove tri skakačice zauzimaju vodeće pozicije i u ukupnom poretku, a razlika između njih je minimalna, tako da danas predstoji žestoka borba za potencijalno odlučujuće bodove za titulu.

- -

„Skakala sam dobro danas. Hladna voda mi ne odgovara, ali riješila sam to u glavi i prošlo je zaista dobro. Ipak, sutra trebam izvesti još dva skoka, i daću sve od sebe“, izjavila je Jimenez.Prošle noći počeo je i Old Town Fest, koji će u dva dana trajanja donijeti mnogo odličnih koncerata. Publiku su na sedam pozornica u Starom gradu zabavljali brojni izvođači, a kruna večeri bio je nastup Frenkieja, Kontre i Indiga u klubu Alibaba. Na istom mjestu večeras se dešava zvanični after party takmičenja sa DJ/VJ dvojcem Diskobajagi, i to nakon koncerta Helem Nejse ispred Hamam muzeja.

Ulaz na takmičenje je besplatan, a Stari most će od 11:00 do 15:00 biti zatvoren za prelazak. Savjet gledaocima je da do mosta dođu sa desne strane, odakle se mogu spustiti na plato ispod, predviđen za publiku. Takođe se preporučuje raniji dolazak, kako bi mogli zauzeti što bolju poziciju za gledanje.

U nastavku pogledajte nekoliko detalja s ovog takmičenja.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...