Nakon Dodikove najave: Američki magazin pitao Trumpa hoće li priznati RS ako pobijedi na izborima

Preporučujemo

Evropski čelnik na Balkanu nedavno je najavio svoje planove o formiranju nove države ako Donald Trump bude izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država 2024. godine.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, jasno je iznio svoje planove u intervjuu za srbijansku televiziju TV Prva.

- -

Tada je rekao da planira proglasiti nezavisnost od Bosne i Hercegovine ako Trump pobijedi na predstojećim predsjedničkim izborima, podsjeća američki magazin Newsweek.

Republika Srpska je jedan od dva politička entiteta koji čine BiH nakon Daytonskog sporazuma iz 1995. godine kojim je uspostavljen mir nakon brutalnog rata, objavio je Associated Press.

Dodik, koji je na čelu RS, dovodio je u pitanje jedinstvo države. Često je najavljivao svoje planove za nezavisnost.

Najavio je slične planove uoči Trumpove kampanje 2016. u kojoj je bivši predsjednik SAD trijumfovao nad kandidatkinjom demokrata Hillary Clinton.

Međutim, Dodikovi planovi su se promijenili zbog izostanka podrške njegovih kolega, naglašava Newsweek.

“Kada je Donald Trump pobijedio u Americi, imao sam namjeru da proglasim nezavisnost RS. Tada su se neki oko mene uplašili, a ja to nisam učinio.

Moram reći da mi je danas žao što nisam. Ali, ako Trump ponovo pobijedi, mislim da ne bih oklijevao”, rekao je Dodik.

Njegovi postupci u prošlosti izazvali su kritike i pravne posljedice, poput sankcija SAD 2022. nakon što je navodno prekršio Daytonski sporazum.

Administracija aktuelnog predsjednika SAD Joea Bidena optužila je Dodika da je godinama zagovarao odvajanje bosanskih Srba.

Tokom ljeta, čelnik RS potpisao je zakon zanemarujući odluke Ustavnog suda BiH, navodi se u izvještaju pravnog lista Jurist.

Protiv Dodika je podignuta optužnica Tužilaštva BiH zbog akcije nakon što je odbio poništiti zakon.

Newsweek je kontaktirao Trumpovu kampanju i urede vlade BiH za komentar. No, Trump se još nije oglasio povodom Dodikove najave i nije dao naznake hoće li podržati nezavisnost.

Trump, koji se i sam suočava s nekoliko vlastitih optužnica, prema anketama je favorit među republikancima za predsjedničke izbore 2024. godine.

Međutim, ako Trump pobijedi na predizborima, još uvijek se suočava s velikim protivnikom u aktuelnom predsjedniku Joeu Bidenu, koji je nedavno vratio svoju prednost u odnosu na Trumpa, prema anketama.

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...