Nakon krize sa podacima korisnika: Vrijednost Facebooka pala za 50 milijardi dolara

preporučujemo

Kompanija Facebook izgubila je u prethodna dva dana oko 50 milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti zbog krize s podacima korisnika.

Akcije Facebooka pale su pošto je otkriveno da su privatni podaci miliona korisnika dospjeli u ruke kompanije za podatke Cambridge Analytica koja je povezana s izbornim štabom predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Tržišna vrijednost Facebooka u petak je bila 537,7 milijardi dolara, da bi na kraju jučerašnjeg dana bila 488,5 milijardi dolara. Akcije Facebooka u petak su vrijedile 185,09 dolara, a juče 166,67 dolara.

Pred početak današnjeg trgovanja pad je nastavljen.

Situacija s najvećom društvenom mrežom bi se mogla dodatno pogoršati pošto se javljaju pozivi za bojkot ili brisanje naloga #DeleteFacebook i #BoycottFacebook, dok je osnivač kompanije Mark Zuckerberg pozvan u britanski i evropski parlament da odgovori na pitanja o zloupotrebi privatnosti.

Dvodnevni pad vrednosti Facebooka je najgori od jula 2012, odnosno u godini kada su akcije Facebooka ponuđene na incijalnoj javnoj ponudi za 38 dolara, navodi Bloomberg.

Direktor Cambridge Analyticsa Alexander Nix suspendovan je pošto se pojavio snimak na kojem se hvali kako je ta kompanija odigrala ključnu ulogu u Trumpovoj pobjedi na izborima 2016. i da je odradila “sve podatke, svu analitiku, svo targetiranje”, kao i da je koristila e-mail server koji se samouništavao poslije obavljenog posla kako bi se izbrisali tragovi.

Cambridge Analytica negira zloupotrebe, a Trumpov štab tvrdi da nije koristio podatke Cambridgea čiju je investitor konzervativni američki milijarder Robert Merser, dok je njegov štićenik i bivši Trumpov bliski saradnik i šef izbornog štaba Stiven Benon bio potpredsjednik u kompaniji.

Uzbunjivač Kristofer Vili otkrio je da je Cambridge Analytica početkom 2014. preuzela podatke s 50 miliona Facebook profila i tako obmanuo tu kompaniju i njene korisnike. Cambridge Analytica je napravila sistem koji bi mogao da cilja na kolebljive američke glasače ciljanim marketingom.

Izvor: Beta

Najnovije

Iz sindikata poručuju da uslovljavanje radnika vakcinacijom u FBiH nije po zakonu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Selvedin Šatorović je naglasio da poslodavci nemaju zakonsko utemeljenje da...