Namirnice koje nisu baš zdrave koliko mislite

Preporučujemo

Postoje namirnice koje smatramo zdravima, a one to baš i nisu. Najčešće smo u zabludi oko ove hrane.

Kvinoja

- -

Potražite li kvinoju na Googleu vrlo brzo ćete je pronaći u velikom broju tekstova koji se bave dijetama.

Činjenice su malo drukčije. Naime, kvinoja je kaloričnija alternativa riži jer jedna šoljica kuhane kvinoje ima 222 kalorije, a jedna šoljica smeđe riže 216 kalorija.

Slatkiši bez šećera

Slatkiši bez šećera nisu nužno dobri.

- -

Naime, šećerni alkoholi koji se koriste u ovakvim slatkišima ne mogu se do kraja probaviti pa, probijajući se kroz naš probavni sustav, izazivaju plinove, nelagodu i vjerojatno proljev.

Puretina

Puretina je na glasu kao odlična alternativa “težem” mesu i to je u načelu tačno. No, postoji iznimka. Odlučite li se za pureću salamu, trebali biste znati da su takvi naresci prepuni natrija i nitrata.

Nitrati su povezani s rakom u nekim laboratorijskim istraživanjima, a u kombinaciji s natrijem štetni su za srce.

Preljevi za salatu

Ono što možda ne znate jest da su i bezmasni preljevi loši.

Imaju manje kalorija, ali imaju više natrija i šećera. Isto tako, nedostaje ima vitamina E koji možete pronaći u običnom preljevu.

Muffini

Nažalost, često imaju više šećera i masnoća od alternativa koje navodno više debljaju.

Možda nisu idealan izbor za doručak, ali savršen su desert.

Zelena tjestenina

Samo zato što je nešto zeleno, ne znači da je zdravije. To posebno vrijedi za zelenu tjesteninu koju neki smatraju zdravijom verzijom obične tjestenine. U stvarnosti, prehrambena vrijednost obične i tjestenine sa špinatom gotovo je identična.

Povrće koje se dodaje nalazimo u tragovima, a koristi se za boju i malo za okus.

Wrap ili sendvič

Mnogi su uvjereni da je wrap zdravija verzija sendviča. Ne možete ih kriviti što žive u zabludi jer wrapovi se često tako reklamiraju u restoranima brze hrane.

Nažalost, nemaju manje kalorija. Štoviše, tortilje su gore od kruha jer imaju više trans masnoća i natrija.

Pomfrit od slatkog krumpira

Ako pazite na prehranu, vjerojatno ste barem jednom naišli na priču da je pomfrit od slatkog krumpira zdraviji od običnog. No, to i nije baš tačno.

U organizam ćete unijeti gotovo identičnu količinu kalorija, a sve ono korisno što slatki krumpir ima, nestaje nakon što ga ispržite u vrelom ulju.

Orašasti plodovi

Slani orašasti plodovi su ukusni i često se osjećamo dobro kada tako ubijamo glad jer smo čuli da su zdravi.

Jesu, ali samo ako ih nađete u verziji bez soli jer ove obične grickalice imaju gotovo 100 miligrama natrija na 30 grama.

Smrznuti jogurt

Dobra vijest je to da smrznuti jogurt uistinu jest manje masna verzija sladoleda, ali ne zanosite se pričama jer i smrznuti jogurt ima hrpu šećera.

Čips od banane

U teoriji djeluje kao manje ukusna, ali samim tim i vjerojatno zdravija slastica. Međutim, čips od banane je iznenađujuće bezvezna i nutritivno beskorisna slastica.

Jedna porcija čipsa od banane i ima gotovo pet puta više kalorija od iste takve porcije običnih banana. Isto tako, banane nemaju masti, ali čips od banane ima 9.53 grama masti na 30 grama.

Kečap

Samo jedna žlica kečapa ima 4 grama šećera. To je više nego prosječni čokoladni keks, piše Index.hr.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...