VIDEO Jer me se tiče: 31. maj, dan kada je ozvaničen početak ubijanja i progona Prijedorčana

Preporučujemo

Građanska inicijativa “Jer me se tiče” poziva građanke i građane da obilježe Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru, 31. maja.

“I ove godine vas pozivamo da nam se pridružite u obilježavanju Međunarodnog dana bijelih traka u Prijedoru 31.05.2018. godine. Važno je ponovo skrenuti pažnju na goruće probleme civilnih žrtava rata u Bosni i Hercegovini, sa posebnim naglaskom na Prijedor i na 102 ubijene djece. Dostojanstveni skup će početi u 12 sati u četvrtak 31. maja na početku glavne pješačke ulice u Prijedoru (kod ulaza u Stari grad), navedeno je u pozivu.

- -

Simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”.

Tako je glasio poziv na radiju. Mnogi Prijedorčani koji su ga čuli prije tačno 26 godina, pronađeni su u oktobru 2013. godine u selu Tomašica, najvećoj masovnoj grobnici koju svijet još nije vidio.

- -

”Stojite na mjestu jedne od najvećih grobnica u BiH. Ova zemlja pokriva ostatke bošnjačkih i hrvatskih civila koji su ubijeni od srpskih snaga u toku etničkog čišćenja u ljeto 1992. godine. Molimo vas da poštujete sjećanje na žrtve”, napisano je na tabli postavljenoj na Tomašici.

Sud BiH i sud u Hagu do danas su izrekli 54 pravosnažne presude za zločine u Prijedoru.

Procjenjuje se da je kroz logore Keraterm, Omarksa, Trnopolje, prošlo gotovo 30.000 ljudi, te da je oko 3.000 ubijeno.

U znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana među kojima 102 djece, u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu 31. maja bit će upriličen niz akcija i manifestacija.

(Index.ba)

 

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...