Napeto na sjeveru Kosova, kao jedno od rešenja pominju se i novi izbori

Preporučujemo

Kako javljaju reporteri N1, u Zvečanu i u Leposaviću je od jutros primjetno pojačano prisustvo snaga KFOR. Snage KFOR su, javljaju reporteri N1, u opremi za razbijanje demonstracija.

Na sjeveru Kosova su u petak izbili incidenti, a šok bombe i suzavci bačeni su u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Sve je počelo oko 11 sati, kada su se oglasile sirene za uzbunu, a pored zgrada lokalnih opština su se pojavili građani. Intervenisala je policija, kako bi omogućila novoizabranim gradonačelnicima da uđu u te zgrade.

Na zgradama opština Leposavić i Zubin Potok okačene su kosovske zastave. U sukobima u petak povrijeđeno je desetak osoba.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer rekao je za medije nakon sastanaka sa gradonačelnicima i predsjednicom Vjosom Osmani da je situacija zabrinjavajuća, da bi on želio da se sastane i sa premijerom Aljbinom Kurtijem, da je razgovarao o bezbjednosnoj situaciji i o tome kako da se ne upotrebi sila pri ulasku u opštinske objekte.

Hovenijer je nakon sastanka sa Osmani rekao da ne zna zašto dvojica gradonačelnika nisu prisustvovala sastanku i da su i oni dobili pozive.

I dalje nije poznato o čemu se razgovaralo, ali se kao jedna od opcija za izlazak iz ove situacije pominje proglašenje novih izbora na sjeveru Kosova, prenosi reporterka N1.

Misija KFOR-a predvođena NATO-om, koja od jutros drži kontrolu između građana i kosovskih specijalaca u sve četiri opštine na sjeveru Kosova, pozvala je sve strane da se uzdrže od poteza koje bi mogle da podstaknu tenzije i izazove eskalaciju, piše KoSSev.

Najnovije

Smajić očitao lekciju Forti: Služeći interesima Srbije i Hrvatske ugrožavate suverenitet vazdušnog prostora i sigurnost BiH!

Delegat Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Džemal Smajić izrazio je...