Napokon kraj političkoj paralizi u Njemačkoj, postignut dogovor

Preporučujemo

Stranke koje pregovaraju o formiranju njemačke vladajuće koalicije postigle su dogovor o velikoj koaliciji, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Nakon maratonskog sastanka od 20 sati dogovoreno je da socijaldemokrati (SPD) zadrže ministarstvo rada i socijale, iako je bavarska Kršćanska socijalna unija (CSU), sestrinska stranka demokršćana (CDU) Angele Merkel, htjela taj resor.

- -

SPD je zadržao i ministarstvo vanjskih poslova, ali i preuzeo ministarstvo financija kojim je do sada vladao CDU, što je veliki dobitak za tu stranku, ocjenjuje dpa. Konzervativni blok i socijaldemokrati sastali su se treći dan zaredom kako bi postigli dogovor nakon što im je preko vikenda istekao samonametnuti rok, prenosi index.hr.

Njemačka kao najveća europska ekonomija u političkoj je paralizi pet mjeseci nakon parlamentarnih izbora, što izaziva zabrinutost investitora i partnerskih zemalja oko mogućeg odgađanja donošenja važnih odluka potrebnih zbog pitanja poput odlaska Velike Britanije iz Europske unije ili reforme eurozone, piše Reuters.

SPD zabilježio svoj najgori rezultat na izborima od Drugog svjetskog rataSPD, koji je vladao s konzervativnim blokom od 2013. godine, na izborima u rujnu zabilježio je svoj najgori rezultat od Drugog svjetskog rata, te je bio u teškim pregovorima kako bi se kod CDU-a i CSU-a zauzeo za ustupke kojima će uvjeriti svojih 443 hiljade članova da pristanu na još jednu veliku koaliciju na stranačkom referendumu u martu.

Dvije strane su se u nedjelju dogovorile da će investirati više od dvije milijarde eura u društveno stanovanje do 2021., da će potrošiti 12 milijardi eura na proširenje mreže širokopojasnog interneta, te namijeniti oko 33 milijardi eura općinama za razne projekte, uključujući brigu za djecu.

- -

Sporazumjeli su se i oko pitanja migracija, energetike i poljoprivrede, ali, ostale su dvije najteže tačke – zakon o radu i zdravstvo.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...