Narodna kuhinja u Podgorici godinama hrani najsiromašnije građane

preporučujemo

U podgoričkom naselju Konik, u Drvarskoj ulici, nalazi se Narodna kuhinja, kojom upravlja Grad Podgorica. Svakog dana ovdje se podijeli po 600 obroka, a iz Uprave grada ističu da iz godine u godinu raste broj korisnika prava na besplatan obrok. S druge strane, korisnici ističu zadovoljstvo kvalitetom hrane koja im se servira, piše Anadolu Agency (AA).

Narodna kuhinja otvorena je prije sedam godina. Obroci se dijele u periodu od 12 do 14 sati. Nešto prije otvaranja kuhinje, ispred zgrade okupljaju se korisnici prava na besplatan obrok. Mnogi od njih su u stanju socijalne potrebe, a za većinu je ovo i jedina šansa da prehrane porodicu.

Za sedam godina podijeljeno preko milion obroka

Ivana Vučinić, pomoćnica sekretara za rad, mlade i socijalno staranje Podgorice, zajedno sa ekipom AA prisustvovala je ručku u narodnoj kuhinji. Vučinić ističe da bilježe povećanje broja korisnika.

“Narodna kuhinja u Podgorici, na Koniku, je otvorena 13. jula 2011. godine. Mi dijelimo dnevno 600 obroka, što glavni grad košta 550.00 eura na godišnjem nivou. Od otvaranja kuhinje 2011. godine, do septembra ove godine, podijeljeno je oko milion i 368 hiljada obroka. Od ukupno 600 obroka, koliko dijelimo na dnevnom nivou, mi pokrivamo potrebe korisnika. Međutim, treba istaći da se broj stanovništva konstantno povećava. Priliv je iz drugih gradova Crne Gore, a imamo i raseljena lica. Imamo i 42 korisnika sa ličnom kartom za strance”, poručuje Vučinić.  

Ona napominje da se 415 obroka svakodnevno podijeli u objektu kuhinje, dok se 185 obroka dostavlja na kućne adrese.

“Što se tiče toga ko ima pravo na besplatan obrok, to je regulisano odlukom o pravima iz socijalne i dječije zaštite. Pravo imaju porodice, članovi porodice i lica pod starateljskom zaštitom, koja se nalaze u stanju socijalne potrebe. Izuzetno, to pravo može ostvariti i lice bez prebivališta i smještaja, koje se nađe u stanju socijalne potrebe. Tu se misli na beskućnike i prolaznike. Prednost u ostvarivanju ovog prava imaju samohrana lica, zatim osobe koje zbog trajne promjene zdravstvenog stanja, invalidnosti ili starosti nisu u mogućnosti da sebi obezbijede obrok. Takođe i osobe sa fizičkim, intelektualnim i senzornim invaliditetom, kao i osobe sa teškim hroničnim ili malignim oboljenjima”, kaže Vučinić.

Kuvano jelo, salata i hljeb

Mali broj ljudi odlučuje da ruča u objektu kuhinje. Većina donosi svoje cegere, u koje kućama odnose hranu. Svakodnevno, korisnicima je u ponudi jedno kuvano jelo, salata i hljeb.

Jedan od rijetkih koji pristaje da govori javno jeste Milan iz Podgorice. On je, dok je ručao, ekipi AA kazao da je zadovoljan hranom u Narodnoj kuhinji.  

“Ja sam prezadovoljan sa hranom. Uredno, čisto, dobro. Ja bih želio da je uvijek ovako, ne tražimo bolje”, poručuje Milan.

Vrata Narodne kuhinje zatvaraju se u 14 sati. Korisnici ovog prava odlaze kućama, do narednog dana, kada ih očekuje novi obrok.

Najnovije

U BiH danas djelimično vedro, upozorenje zbog jakog vjetra

U Bosni i Hercegovini se danas očekuje sunčano do djelimično vedro vrijeme, a od poslijepodnevnih sati i tokom noći...