NASA izabrala SpaceX za misiju prema Europi N. C.

preporučujemo

Privatnoj raketnoj kompaniji Elon Musk SpaceX dodijeljen je ugovor o uslugama lansiranja u iznosu od 178 miliona dolara za prvu NASA-inu misiju usredotočenu na Jupiterov mjesec Europu.

Riječ je o prvoj NASA-inoj misiji na Europu i cilj joj je utvrditi ima li ona uslove za život. Također, tokom misije provest će se detaljno istraživanje tog Jupiterovog satelita, koji je nešto manji od Zemljinog mjeseca.

Misija Europa Clipper krenut će na eksploziju u oktobru 2024. godine raketom Falcon Heavy u vlasništvu Muskove firme, iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy House Heart na Floridi.

“Među mnogim ciljevima Clipper-ove misije su pružanje fotografija u visokoj rezoluciji površine Europe, utvrđivanje sastava, traženje pokazatelja geoloških aktivnosti, mjerenje debljine ledenog pokrivača i utvrđivanje dubine i saliniteta njegovog okeana”, navela je NASA.

Ugovor je označio povjerenje NASA-e u kompaniju sa sjedištem u Hawthorneu, u Kaliforniji, koja je u posljednje vrijeme za NASA-u prevezla brojne terete i astronaute.

U aprilu je SpaceX-u je dodijeljen ugovor od 2,9 milijardi dolara (21.583,90 crores) za izgradnju svemirske letjelice sa mjesečevim desantom za program Artemis koji može NASA-ine astronaute prvi put nakon 1972. godine odvesti na Mjesec.

Međutim, taj je ugovor suspendiran nakon što su dvije suparničke kuće, kompanija Jeff Bezos Blue Origin i Dynetics, protestirale protiv izbora SpaceX-a.

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...