NASA objavila do sada neviđene snimke Marsa

Preporučujemo

NASA je na svojim službenim stranicama objavila fascinantnu snimku panorame s Marsa, nastalu koristeći niz fotografija koje je snimio Curiosity u krateru Gale.

Jedna od roverovih kamera je snimila 16 odvojenih fotografija na različitim točkama njegovog putovanja Vera Rubin grebenom, a zatim su naučnici povezali fotografije u snimku, prenosi index.hr.

- -

U trenutku snimanja Curiosity se nalazio na visini od 327 metara, s pogledom na krater koji je star između 3.5 i 3.8 milijarde godina, a proteže se površinom od oko 154 kilometra u promjeru. Za usporedbu, riječ je o površini Rhode Islanda i Connecticuta zajedno.

Sve su fotografije nastale 25. oktobra prošle godine na 18 kilometara dugom Curiosityjevom putu vanjskim rubom kratera. Zahvaljujući specifičnoj atmosferi na Marsu, na panorami su jasno vidljive planine udaljene više od 50 milja, koje nevjerovatno podsjećaju na slične panorame sa Zemlje.

Ipak, valja reći kako su na snimci boje prilagođene kako bi boja stijena sličila zemaljskima, a sve kako bi geolozi lakše odradili svoj dio posla.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...