Nastavak kampanje za čistu i urednu općinu Centar u susret Sarajevo Film festivalu

Preporučujemo

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, nastavlja kampanju za čistu i urednu ovu lokalnu zajednicu a posebno centar grada u susret i u vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala.

Općina Centar ulaže maksimalne napore i finansijska sredstva kako bi svojim građanima obezbijedila što kvalitetnije uslove za život. Realiziran je veliki broj projekata koji se odnose na izgradnju i uređenje gradskih parkova i manjih javnih površina, dječijih ”ciciban” igrališta i sportskih ploha, uređenje i ozelenjavanje grobalja, uvođenje selektivnog odlaganja otpada i drugo. Uz sve to, u proteklom periodu uspješno su provedene brojne ekološke akcije čišćenja i uređenja javnih površina na mnogim lokacijama na području Centra.

- -

Pored toga što Općina Centar ulaže velike napore kako bi njeno područje bilo što ugodnije mjesto življenja, građani nisu zadovoljni čistoćom javnih površina u centru grada.

Jedan od velikih događaja na području općine Centar i ovog ljeta je jubilarni 25. Sarajevo Film Festival, koji će se od 16. do 23. augusta održati pod pokroviteljstvom UNESCO, kada će grad biti u znaku Srca Sarajeva.

U susret ovom velikom kulturnom događaju, na inicijativu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića, pokrenuta je kampanja za čistu i urednu središnju sarajevsku općinu. Akciju čišćenja i uređenja organizira Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar u saradnji sa Službom za investicije, komunalni razvoj i planiranje i Općinskim inspektoratom, štabovima civilne zaštite i savjetima mjesnih zajednica, kao i kantonalnim javnim komunalnim preduzećima ”Rad” i ”Park” te Dobrovoljnim vatrogasnim društvom ”Bjelave”. Sačinjen je plan aktivnosti prema kojem će sekretari mjesnih zajednica Općine Centar sve do završetka SFF vršiti pojačan nadzor terena i obratiti posebnu pažnju na čišćenje i pranje ulica, pražnjenje kontejnera, košenje i uklanjanje pokošene trave te sve druge vidove nečistoće kako bi se poduzimale potrebne aktivnosti. Naročito će se pratiti održavanje čistoće na području mjesnih zajednica: ”Trg-oslobođenja-Centar”, ”Marijin dvor”, ”Skenderija-Podtekija”, ”Ciglane” i ”Park-Višnjik”.

Inspektorat Općine zadužen je da u okviru svojih nadležnosti vrši u toku i poslije radnog vremena kontrolu javnih površina na općinskom području.

- -

Ujedno će se koordinirati sa kantonalnim komunalnim javnim preduzećima ”Rad” i ”Park” koji su nadležni za održavanje čistoće i urednosti javnih površina. Odsjek za civilnu zaštitu je zadužen za koordinaciju sa štabovima CZ mjesnih zajednica i DVD „Bjelave“ i po potrebi će ove pripadnike Civilne zaštite angažovati na čišćenju javnih površina. Kao i prethodnih godina pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva  „Bjelave“ će izvršiti pranje trgova (Trg Prvog korpusa Armije BiH i Trg djece Sarajeva), pješačkog mosta Festina lente, kao i drugih javnih površina po ukazanoj potrebi.

Želja i namjera Općine Centar je u ovu kampanju također uključiti što veći broj građana da daju svoj doprinos kao mnogo puta do sada iskazujući i na taj način visoku ekološku svijest. Građani mogu u svojim mjesnim zajednicama prijaviti lokacije gdje je potrebno intervenisati.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...