NATO izbacio novi izvještaj o sukobima na Kosovu, ranjeno ukupno 30 vojnika

Preporučujemo

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR objavila je novi izvještaj o sukobima koji su se jučer desili na sjeveru te naveli da je ukupna cifra povrijeđenih vojnika 30.

“Broj povrijeđenih mirotvoraca povrijeđenih tokom jučerašnjeg neisprovociranog nasilja u općini Zvečani je 30. 11 vojnika iz italijanskog kontigenta i 19 iz mađarskog kontigenta pretrpjelo je višestruke povrede, uključujući frakture i opekotie od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava”, stoji u izvještaju.

Pojašnjavaju da su NATO snage pojačale prisustvo u četiri općine na sjeveru Kosova kako bi smanjili rizik od eskalacije nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali preuzeti urede.”Trupe KFOR-a su napadnute od skupine koja je postojala sve agresivnija”, navodi se.

Tvrde da su KFOR snage reagovali čvrsto ali sa suzdržavanjem u skladu sa pravilima.

“Kako bi se izbjegli sukobi između strana i kako bi se minimalizovao rizik od eskalacije, mirotvorci KFOR-a spriječili su prijetnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Obje strane trebaju da uzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i da spriječe bilo kakvu daljnju eskalaciju, umjesto da se kriju iza lažnih narativa”, poručio je komandant KFOR-a General-major Angelo Michele Ristuccia.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...