Naučnici otkrili koliko koronavirus preživljava na koži i u sluzi

Preporučujemo

Naučnici sa Univerziteta Kyoto u Japanu napravili su studiju u kojoj su testirali izdržljivost virusa SARS-CoV-2 i virusa influenza A (IAV) u mješavini sluzi gornjih disajnih puteva i na ljudskoj koži.

Naučnici su testirali i dezinfekcijsku učinkovitost 80-postotnog etanola protiv ta dva virusa.

- -

Došli su do spoznaje da se oba virusa znatno manje zadržavaju na površini kože nego na drugim neorganskim površinama (poput metala, plastike, stakla), ali značajan podatak je da novi koronavirus duže može preživjeti na koži od IAV-a.

Otkrili su da SARS-CoV-2 virus na koži preživljava u prosjeku 9,04 sata, dok IAV može preživjeti višestruko manje vremena, tek 1,82 sata u prosjeku.

Studija je pokazala i koliko dugo oba virusa mogu preživjeti u sluzi gornjih disajnih puteva. Novi koronavirus tako može preživjeti i do 11 sati u sluzi, dok IAV postaje neaktivan već nakon 1,69 sati.

Testirajući učinkovitost 80-postotnog etanola u neutraliziranju oba virusa na ljudskoj koži, studija je pokazala da ih ta koncentracija etanola u potpunosti onesposobljava u svega 15 sekundi.

- -

Zaključak istraživača je da izdržljivost novog koronavirusa na ljudskoj koži povećava rizik prenošenja zaraze kontaktom te time i pojačava samu pandemiju.

Stoga je higijena ruku izrazito važna u sprečavanju širenja zaraze.

Najnovije

SIPA vrši pretres: Pronađeno oko 22 kg droge

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva pretresli stan i druge prostorije i...