Naučnici otkrili koliko koronavirus preživljava na koži i u sluzi

preporučujemo

Selmi, osobi sa invaliditetom, samo je nebo granica: Nekoliko puta sedmično dolazi na treninge iz Travnika u Sarajevo

Selma Purić osoba je sa invaliditetom. Prije tačno 26 godina rodila se bez obje noge. Ljekari nisu imali konkretno...

Bidenova administracija uvela sankcije ruskim zvaničnicima zbog trovanja Navalnog

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena je uvela sankcije za sedam ruskih zvaničnika zbog trovanja i zatvaranja opozicionog lidera Alekseja...

BiH OD APRILA PRELAZI NA “TURSKI TOK”: Na površinu isplivala teška prevara Mirka Šarovića nauštrb FBiH

Do kraja marta kompanija „Energoinvest“ potpisat će novi ugovor s ruskim „Gazpromom“ o promjeni rute za isporuku plina našoj...

OHR: Smjene u rukovodstvu Skupštine BPK nezakonite, čeka se odluka Ustavnog suda

Ured Visokog predstavnika u BiH (OHR) na adresu Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) uputio je dopis u kojem se između...

Naučnici sa Univerziteta Kyoto u Japanu napravili su studiju u kojoj su testirali izdržljivost virusa SARS-CoV-2 i virusa influenza A (IAV) u mješavini sluzi gornjih disajnih puteva i na ljudskoj koži.

Naučnici su testirali i dezinfekcijsku učinkovitost 80-postotnog etanola protiv ta dva virusa.

Došli su do spoznaje da se oba virusa znatno manje zadržavaju na površini kože nego na drugim neorganskim površinama (poput metala, plastike, stakla), ali značajan podatak je da novi koronavirus duže može preživjeti na koži od IAV-a.

Otkrili su da SARS-CoV-2 virus na koži preživljava u prosjeku 9,04 sata, dok IAV može preživjeti višestruko manje vremena, tek 1,82 sata u prosjeku.

Studija je pokazala i koliko dugo oba virusa mogu preživjeti u sluzi gornjih disajnih puteva. Novi koronavirus tako može preživjeti i do 11 sati u sluzi, dok IAV postaje neaktivan već nakon 1,69 sati.

Testirajući učinkovitost 80-postotnog etanola u neutraliziranju oba virusa na ljudskoj koži, studija je pokazala da ih ta koncentracija etanola u potpunosti onesposobljava u svega 15 sekundi.

Zaključak istraživača je da izdržljivost novog koronavirusa na ljudskoj koži povećava rizik prenošenja zaraze kontaktom te time i pojačava samu pandemiju.

Stoga je higijena ruku izrazito važna u sprečavanju širenja zaraze.

Najnovije

Skandalozno: Forto nakon rasprave s Čerkezom napustio sastanak

U toku je sastanak o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Kako...