Navršava se 26 godina od pogibije legendarnog komandanta Izeta Nanića

preporučujemo

Legendarni komandant 505. viteške brigade Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) Izet Nanić je poginuo prije 26 godina. Jedan je od najzaslužnijih za uspjehe ARBiH na području bosanske Krajine.

U Kragujevcu je bio poručnik Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Jugoslavenske narodne armije (RV PVO JNA). Nakon četiri godine službe, 1992. vratio se sa porodicom u rodni Bužim.

Kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini, bio je među onima koji su formirali prve jedinice, a formirao je i štab Teritorijalne odbrane. Poginuo je 5. augusta 1995. tokom hrvatske Vojno-policijske akcije “Oluja”. Ubijen je iz zasjede i to nekoliko sati prije deblokade u rejonu Vijenca.

Nanić je odlikovan “Zlatnim ljiljanom”, a četiri godine poslije je posthumno dobio Orden heroja oslobodilačkog rata te je unaprijeđen u čin brigadnog generala. Njemu i njegovom bratu Nevzetu je kod Bužima podignut spomenik. U ovom gradu se svake godine, u njegovu čast, organizuje manifestacije “Slobodarski dani viteškog Bužima”.

Izet Nanić je rođen 4. oktobra 1965.

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...