Sud odbio dati saglasnost na nepoduzimanje krivičnog gonjenja majke Davida Dragičevića

preporučujemo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na odluku Suda o nedavanju saglasnosti na izjavu o nepoduzimanju krivičnog gonjenja Suzane Radanović, majke stradalog Davida Dragičevića, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić 16. jula dala izjavu da se neće poduzimati krivično gonjenje svjedoka – oštećene Suzane Radanović, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima, do kojih je došla, povezanim sa osobama koje se dovode u vezu sa stradanjem njenog sina.

– Radeći na provjeri svih okolnosti stradanja mladića Davida Dragičevića u martu 2018. godine u Banjoj Luci ukazala se potreba davanja iskaza svjedoka-oštećene Suzane Radanović. Navedena svjedokinja je u proteklih nekoliko godina bila izložena različitim pritiscima i prijetnjama tužbama i sudskim procesima u okviru građanskih aktivnosti na zahtijevanju istine o stradanju svoga sina – saopćili su iz Tužilaštva i dodali:

– Kako bi svjedokinja Suzana Radanović bez straha mogla iznijeti svoja cjelokupna saznanja o navedenom događaju, mogućim počiniteljima i svjedocima, do kojih je došla posredno, kao i saznanjima od trećih osoba, a da ne bi sebe izložila riziku krivičnog progona, ukoliko se dobivena saznanja ne pokažu istinitima, glavna tužiteljica Gordana Tadić, sukladno zakonu, dala je izjavu da se protiv navedene svjedokinje neće poduzimati krivično gonjenje za krivično djelo lažnog prijavljivanja.

Sud Bosne i Hercegovine je 29. jula donio rješenje kojim se ovakva odluka odbija, čime su onemogućene dalje procesne pretpostavke za davanje imuniteta svjedokinji.

– S obzirom na to da je iskaz ove svjedokinje-oštećene, kao i sva saznanja koja ona ima, od ključne važnosti za krivični predmet, Tužilaštvo BiH u zakonskom roku uložilo je žalbu na ovu odluku Suda BiH zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka i povrede prava na pristup sudu, kao dijelu korpusa prava na pravičan postupak garantiranog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima – saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Najnovije

Radnici Boksita u Milićima imaju dvije opcije: Vakcinacija ili otkaz

Rajko Dukić, predsjednik Boksita, izdao je instrukciju, odnosno naredbu radnicima te kompanije iz Milića da sa vakcinišu. U suprotnom,...