- Advertisement -

Ned Price: U svijetu postoji samo jedna osoba koja zna šta Rusija sprema Ukrajini

Preporučujemo

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price održao je konferenciju za medije na kojoj je još jednom ponovio stavove SAD-a i State Departmenta u vezi s rusko-ukrajinskom krizom te je naglasio kako će Moskva naići na snažan odgovor SAD-a u slučaju pokretanja invazije na Ukrajinu.

Tokom konferencije za medije Price se osvrnuo na prethodne diplomatske aktivnosti State Departmena i Antonyja Blinkena u Evropi te je ponovio kako svi zapadni saveznici imaju jedinstven stav prema Rusiji.

– Čuli ste poruke, ne samo od nas, već i od NATO-a, OSCE-a, G7, Evropske unije i Evropskog vijeća. Ako se bilo koja ruska snaga pomjeri preko ukrajinske granice, to je obnovljena invazija. U tom slučaju Rusija će naići na brz, oštar i ujedinjen odgovor saveznika i Sjedinjenih Američkih Država – rekao je Price.

Nakon toga, glasnogovornik State Departmenta govorio je o sastanku između Blinkena i Lavrova, koji je održan prethodne sedmice, a nakon kojeg su Sjedinjene Američke Države obećale Rusiji dostaviti odgovore na sigurnosne zahtjeve koje je Kremlj iznio prije nekoliko sedmica.

– Poslat ćemo Rusiji ove sedmice naše pisane odgovore na njihove sigurnosne zahtjeve. Prije nego što to učinimo, koordinirat ćemo naše aktivnosti sa saveznicima i partnerima s druge strane Atlantika. Sve povratne informacije naših saveznika ugradit ćemo u pisane odgovore i kada budemo spremni da to pošaljemo Rusiji, mi ćemo to i uraditi. Vjerujem da će to biti ove sedmice – poručio je Price.

Također, Price je naglasio kako u ruskim sigurnosnim zahtjevima postoje određene teze o kojima se ne može razgovarati jer upravo te teze predstavljaju osnovne principe na kojima se temelji NATO savez.

– Mi smo voljni da u priču s Rusima uključimo dijalog i diplomatiju. Postoje određeni elementi zahtjeva o kojima se ne može razgovarati i tiču se NATO-ove politike ‘otvorenih vrata’. Ključna stvar u diplomatskim aktivnostima s Rusijom jeste poduzeti korake koji ne bi bili ustupci. Treba govoriti o reciprocitetu, što znači da bi i Rusi trebali učiniti nešto što bi pomoglo u poboljšanju naše sigurnosti i pozicije NATO saveza – ističe glasnogovornik.

Pročitajte:  Sjedinjene Američke Države objavile nove sankcije protiv Rusije

Na pitanje koliko je u ovom trenutku realno govoriti o pokretanju ruskih trupa prema istoku Ukrajine, Price ističe kako samo jedna osoba zna odgovor na to pitanje.

– Vidimo svakodnevno gomilanje ruskih snaga duž ukrajinskih granica. Bili smo vrlo jasni u pogledu naše zabrinutosti kada je riječ o oblicima agresije i provokacijama koje Rusi već poduzimaju. Međutim, postoji samo jedna osoba koja zna šta Ruska Federacija sprema Ukrajini i ta se osoba zove Vladimir Putin – poručio je Price.

Na kraju, glasnogovornik State Departmenta se osvrnuo i na evakuaciju određenog broja diplomata iz Ambasade SAD-a u Ukrajini.

– Mi nemamo veći prioritet od sigurnosti Amerikanaca širom svijeta. Zbog toga odlazak pojedinih službenika naše ambasade iz Ukrajine i njihovih porodica odražava upravo našu politiku zaštite državljana SAD-a. Jasno smo stavili do znanja Rusima da ćemo uvijek davati prioritet sigurnosti američkog naroda. Međutim, naša odluka o povlačenju dijela uposlenika ne govori ništa o nepokolebljivoj i neumoljivoj podršci našim ukrajinskim saveznicima – zaključio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...