Neočekivani prizori i komentari djece u školi koja je zabranila mobitele

Preporučujemo

Beogradska Osnovna škola “Ratko Mitrović” započela je drugo polugodište značajnom novinom – u potpunosti je zabranila upotrebu mobilnih telefona i pametnih satova u školi.

Direktorica Svetlana Milutinović istaknula je za Novu.rs da je odluka o tome donesena na osnovu saznanja nastavnika u prvom polugodištu da djeca pretjerano koriste mobitele na satovima i odmorima, zbog čega skoro uopće ne komuniciraju niti se igraju.

- -

Prošlo je deset dana otkad je ova zabrana stupila na snagu, a Nova.rs je posjetila školu i zatekla nevjerojatan prizor u školskom dvorištu – djeca su crtala kredom po pločniku, preskakali su vijaču, igrali se “školice”, dobacivali loptom. Njihovi odgovori što misle o zabrani telefona u školi, ostavili su bez teksta.

Učenicu sedmog razreda Dinu zatekli su na hodniku kako razgovara s prijateljima. Kaže da je odluka škole o zabrani upotrebe mobilnih telefona “prava stvar”.

“Djeca previše gledaju u telefone i ne posvećuju se drugim stvarima kao što su izlazak van, šetnja, učenje i slično. Konkretno, ja nikad nisam osjećala preveliku potrebu za mobitelom, ali primjećuje se u školi da sada više razgovaramo, komentariramo pripreme za natjecanje koje nam slijedi, igramo odbojku, šetamo po dvorištu”, ističe Dina.

“U početku bilo neobično, ali…”
Njezin prijatelj iz razreda Marko dodaje da otkad nema telefona, sada više razgovara s prijateljima.

- -

“Bilo je neobično u početku, naravno, ali već smo se naviknuli. Roditelji mi, inače, ne ograničavaju upotrebu telefona jer ga nisam koristio često, samo kada mi je zaista potreban. Svakako, ovako je ljepše i bolje za nas”, objašnjava Marko.

Lazar priznaje da se jako razveselio ovoj odluci jer sada može više razgovarati s prijateljima.

“Sada nam je svima veća pažnja. Dok smo čačkali telefone, netko nas nešto pita, mi odgovorimo, a zapravo smo totalno odsutni. Drago mi je što se sada više družimo, fokusirani smo na školu što je dobro jer onda ne moramo toliko učiti kod kuće”, priča ovaj učenik sedmog razreda.

Direktorica Svetlana Milutinović objašnjava da je izuzetno ponosna na učenike što poštuju pravilo o zabrani upotrebe mobilnih telefona i pametnih satova. Kaže da je u ovih deset dana bilo samo četiri slučaja kada je zbog kršenja pravila škole morala zvati roditelje.

“Jučer je nastavnica glazbenog uhvatila djevojčicu kako koristi mobilni telefon. Donijela mi je telefon kako bih pozvala roditelje da dođu po uređaj. Pitala sam djevojčicu zašto je sebe dovela u tu situaciju, a ona je rekla da nije razmišljala u trenutku i da je zapravo htjela samo vidjeti nešto vezano za trening. Međutim, poanta je u tome da se nije mogla kontrolirati. Ali i to je u redu, još uvijek se prilagođavamo tome”, kaže ravnateljica za Novu.rs.

Kad joj je tata stigao u školu, bilo mu je neugodno. “Čovjek se ispričavao. Bilo mu je neugodno, kao i ostalim roditeljima čija djeca su koristila telefone, usprkos zabrani. Tata je rekao da djevojčica više neće ni koristiti telefon i da ga više neće nositi u školu.”

Najnovije

Bosanska Gradiška: 42-godišnjaka pretukli članovi porodice, ostavili ga pred domom zdravlja

Četrdesetdevetogodišnji muškarac brutalno je pretučen i ostavljen na ulazu u dvorište Doma zdravlja u Bosanskoj Gradišci. Kako je potvrđeno Srni...