Nestrpljivi putnik iz aviona izašao preko krila

Preporučujemo

Nestrpljivi putnik koji je letio avionom kompanije Ryanair šokirao je prisutne kada je napustio avion koristeći izlaz u slučaju opasnost, i dok je čekao da se ostali putnici iskrcaju na letu od Velike Britanije do Španije.

Smatra se da je riječ o 57-godišnjem Poljaku koji je završio na krilu aviona s putnom torbom dok se avion nalazio na pisti aerodroma u Malagi, piše CdM.

- -

Radnici na aerodromu su ga uvjeravali da siđe na zemlju gdje su ga i zadržali, nakon čega ga je uhapsila lokalna policija.

Poljak je rekao da je bio frustriran zbog toga što je let iz Londona kasnio blizu sat vremena i da je trebalo još 30 minuta putnicima da se iskrcaju iz aviona.

Putnik Fernando del Valle Villalobos rekao je kako je primijetio da je muškarac nervozan te da je pretpostavljao da će na ovaj način napustiti avion.

- -

“Aktivirao je alarm i izašao na vrata u slučaju opasnosti rekavši da ide preko krila. Dugo je sjedio na krilu aviona dok ga posada nije uspjela vratiti unutra. Bilo je zaista nestvarno”, dodao je.

Predstavnik Ryanair-a rekao je da je ovim činom bila ugrožena sigurnost putnika, te da je avion u Malagu sletio 1. januara.

“Aerodromska policija u Malagi je odmah uhapsila ovog putnika, jer se ovaj njegov postupak krši sa španskim propisima o sigurnosti, čime će se dalje baviti vlasti Španije”, zaključio je on.

Inače, avionsko gorivo se nalazi u krilima aviona. Ovim činom putnik je mogao oštetiti nesvjesno krila aviona.

Takođe, na krilima aviona se nalaze zakrilca i pretkrilca, koja su tanja od avionskih krila, i služe kao vazdušne kočnice.

Krilo aviona je noseća, glavna, aerodinamička površina letjelice. Preko nje se stvara sila uzgona koja je potreba da bi avion poletio.

I najmanje oštećenje krila može dovesti prilikom poletanja i tokom leta do pada aviona, jer kada avion poleće i dok je u toku leta, ukoliko postoji neko oštećenje ili pukotina, ona se može raširiti usljed pritiska.

(Merima Druškić)

Najnovije

Efendić: Za Dodika smo znali kakav je, ali ovi naši su se godinama lažno predstavljali

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se večeras na svom Facebooku komentarom o mitingu koji je u režiji...