Šarović – Hrizostom: Vijeće ministara BiH obezbijedilo 600.000 KM za pravoslavne objekte

Preporučujemo

Vijeće ministara BiH obezbijedilo je 470.000 KM za obnovu objekta Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu, te 130.000 KM za druge pravoslavne objekte u BiH, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Nakon razgovora sa Njegovim visokim preosveštenstvom mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, Šarović je rekao da su sredstva za Mitropoliju operativna, te smatra da će biti dovoljna za prvu fazu obnove ovog važnog objekta koji bi trebalo da bude najreprezentativniji u Sarajevu.

- -

“U fokusu podrške Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ biće i ova godina. Pripremamo se za nove projekte”, rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o zaštiti pravoslavnih grobalja u Sarajevu, ali i o vraćanju imovine SPC-u.

“Uprkos uloženim naporiam, mnogi objekti nisu vraćeni, tako da će to biti u fokusu našeg interesovanja. Podržaćemo mitropolita u naporu da se nepravedno oduzeta imovina vrati Crkvi”, istakao je Šarović, piše BHRT.

Mitropolit Hrizostom zahvalio je Šaroviću i Vijeću ministara BiH na svemu što su učinili u vezi sa obnovom i revitalizacijom Mitropolije u Sarajevu.

- -

On je rekao da predstoji veliki posao koji treba završiti da bi ta istorijska zgrada, značajna za Mitropoliju i grad Sarajevo, koristila i u budućnosti i u sadašnjosti, i Mitropoliji i srpskom narodu u ovom gradu.

(Merima Druškić)

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...