Netanyahu najavio skori susret s Putinom

Preporučujemo

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će se uskoro sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, javlja Anadolu Agency (AA).

Netanyahu je na današnjoj sjednici izraelske vlade kazao da je telefonom razgovarao s Putinom i da su dogovorili skori susret na kojem će razgovarati o nastavku koordinacije aktivnosti izraelskih i ruskih snaga u regiji.

- -

Ne otkrivajući datum predstojećeg sastanka s Putinom, Netanyahu je također kazao da će Izrael učiniti sve neophodno kako bi spriječio vojno prisustvo Irana u Siriji.

Sastanak Netanyahua i Putina će biti prvi nakon prošlomjesečnog rušenja ruskog aviona i pogibije 15 vojnika u Siriji.

Ruski avion Il-20 srušen je 17. septembra projektilima sirijskog protuzračnog sistema S-200. Zvanična Moskva za incident je optužila izraelske zračne snage čiji avioni F-16 su u tim trenucima izvodili akcije u Siriji i kao zaklon koristile rusku letjelicu.

Izrael odbacuje optužbe i za incident optužuje snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

- -

Ruski mediji su javljali da je izraelski premijer Netanyahu planirao posjetiti Moskvu i razgovarati o tom slučaju, ali da je Kremlj odbio taj zahtjev.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...