Opšti izbori: U toku glasanje u Ambasadi BiH u Beogradu

Preporučujemo

 U prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Beogradu u toku je glasanje na osmim općim izborima nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, a do 11 časova glasalo je 10 birača od ukupno 60 koliko ih je na biračkom spisku, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednica biračkog odbora u Ambasadi BiH u Beogradu Mirjana Ostojić navela je da se glasanje sprovodi od sedam časova, te da za sada sve protiče u najboljem redu.

- -

“Do 11 časova je glasalo 10 birača od ukupno 60 koliko ih je na biračkom spisku. S tim što je bio određen broj ljudi koji su izrazili želju da glasaju, ali pošto nisu obavili registraciju za glasanje blagovremeno, nažalost njima nismo mogli da omogućimo to pravo ovde u ambasadi u Beogradu”, rekla je Ostojić za AA.

Izbori se provode za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, od kojih se dva i to iz bošnjačkog i hrvatskog naroda biraju iz FBiH, te jedan iz srpskog naroda iz entiteta RS.

Na listi za bošnjačkog člana Predsjedništva nalazi se šest kandidata, hrvatskog člana Predsjedništva BiH pet, a člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda četiri kandidata.

Biraju se i 42 zastupnika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i to 28 iz pet izbornih jedinica u Federaciji BiH, te njih 14 iz tri izborne jedinice u RS-u.

- -

U Federaciji BiH bira se 98 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iz 12 izbornih jedinica. Istovremeno, u RS-u se između 36 kandidata bira predsjednik i dva potpredsjednika RS-a koji ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Kada je u pitanju Narodna skupština RS-a, iz devet izbornih jedinica biraju se 83 zastupnika.

Izbori se provode i za skupštine kantona u Federaciji BiH i to tako što se u kantonima Tuzlanskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom bira 35 zastupnika, Unsko-sanskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom po 30, Bosanskopodrinjskom i Kantonu 10 (Livanjskom) po 25, Zapadnohercegovačkom 23, a Posavskom 21 zastupnik.

Pravo glasa na izborima ima ukupno 3.352.933 birača u Bosni i Hercegovini, među kojima 2.092.933 glasa u Federaciji BiH, a 1.260.597 u RS-u.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...