Neumski hoteli puni, očekuje se i dobra podsezona

Preporučujemo

Vrhunac je turističke sezone, a jedini bh. grad na moru pun je turista iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

– Trenutna situacija je odlična, svi hoteli su i dalje puni. Popunjenost hotela je oko 95 posto i ne smanjuje se gužva. Dosta ima “last minute” rezervacija, u zadnji tren se pune sobe, ali se opet sve proda – rekao je u razgovoru za Fenu potpredsjednik Udruženja hotelijera općine Neum Davor Krešić.

Kako kaže, najviše gostiju dolazi iz bh. dijaspore, a tu su i gosti iz Francuske, Slovenije, Austrije, Poljske i Njemačke.

– U odnosu na 2019. godinu, posljednju sezonu prije korone, po broju posjetitelja ćemo biti u minusu, ali ćemo financijski biti u plusu – ocijenio je Krešić.

Što se tiče utjecaja Pelješkog mosta na neumske turističke rezultate, po njegovim riječima, njegovo otvaranje ima i pozitivnih i manje pozitivnih strana.

– Jedan od ogromnih plusova Pelješkog mosta je što je rasteretio magistralu kroz Neum pa možemo normalnije funkcionirati za razliku od proteklih godina kada smo imali gužve i prometne blokade. Hoteli za sada nisu osjetili nekakav pad prometa, a što se tiče prometa ugostitelja i trgovina uz magistralnu cestu taj promet je sigurno opao, ali prerano je govoriti o konkretnim brojkama – istaknuo je Krešić te dodao kako su se vlasnici tih objekata posljednjih nekoliko godina pripremali na ovu situaciju.

Boljoj turističkoj slici Neuma pripomogla je i brza cesta Stolac – Neum, koja je omogućila veći priljev gostiju iz unutrašnjosti.

Po Krešićevim riječima, te brojke vide se na bookingu, a nova saobraćajnica bit će od vitalnog značaja i za kongresni turizam.

Bolja saobraćajna povezanost Neuma trebala bi utjecati i na razvoj neumskog zaleđa što su općinske vlasti više puta isticale kao prioritet budućeg razvoja.

– Nadamo se da će novoizgrađena cesta Stolac – Neum otvoriti neumsko zaleđe. Trenutno imamo par kuća za odmor s bazenima i nekoliko agroturističkih imanja gdje gosti mogu otići, ali još je to u začecima. Ljudi se već pomalo vraćaju na svoju zemlju i u razgovoru s njima vidim da im je dosta zanimljiva ta priča – kazao je potpredsjednik Udruženja neumskih hotelijera.

Pored dobrih rezultata u špici sezone neumski hotelijeri, prema prvim pokazateljima, imat će i dobru podsezonu.

– Možemo reći da je broj rezervacija za podsezonu odličan, nadam se da će se i izrealizirati. Privatni smještaj padne početkom školske godine, a hoteli će raditi u punom kapacitetu. Ako se sve ovo ostvari, možemo govoriti o jednoj vrlo uspješnoj sezoni – zaključio je Krešić.

Najnovije

Vojnici Izraela pale zalihe humanitarne pomoći namijenjene Palestincima

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji prikazuje kako pripadnici izraelske vojske pokušavaju da zapale zalihe humanitarne pomoće namjenjene...