Neven Anđelić: Ako ne dođe do zajedničkog nastupa ljevice, onda je to totalna katastrofa

Preporučujemo

Ljevica se mora reformirati, smatra to profesor međunarodnih odnosa Neven Anđelić. On je tokom gostovanja na TV1 rekao da je razočaran zbog trenutnog stanja u bh. ljevicu, te da je njihov odnos katastrofalan za biračko tijelo.

„Ima nešto pozitivno, a to je da vodstva dvije glavne partije, SDP-a i DF-a, ipak ne idu u otvoreni sukob, i da ostavljaju poluotvorena vrata jedni drugima. Jer, svjesni su da moraju zajednički nastupiti, rekao je Anđelić, prenosi Patria. On je dodao da nema govora o ujedinjenu bh. ljevice u ovom trenutku, jer su, smatra, propustili vrijeme da to urade, ali vjeruje da moraju dogovoriti zajednički nastup, jer bi sve drugo bila totalna katastrofa.

- -

Na pitanje kako komentira prijedlog DF-a o ujedinjenju sa SDP-om i drugim partijama, kojeg su iz SDP-a odbili, Anđelić je rekao da je sam tekst prijedloga neprihvatljiv.

„Nisam pripadnik ni jedne od partija, ali SDP ima tradiciju od preko stoljeća, to je partija s izgrađenom infrastrukturom, koja se održala i u najtežim uvjetima, i neprihvatljivo je da se samoukinu“, smatra Anđelić. Mišljenja je da se SDP i DF trebaju ujediniti, ali ne i Naša stranka, za koju kaže da svakako treba koalirati sa ovim partijama.„Program Naše stranke je oko centra, jedan socijalno-libarelani program – kaže Anđelić.

„Demokratska fronta, pa i GS, koji je mala partija, i SDP svakako, to su stranke lijevo od centra. Jedino zajedničkim nastupom imaju šansu da nacionaliste ugroze“,  rekao je Anđelić, dodajući da ne vjeruje da je moguće da ljevica i osvoji vlast na predstojećim izborima.

Anđelić misli da vodstva SDP-a i DF-a trenutno nemaju kontrolu nad nižim strukturama vlastitih partija, navodeći primjer da na nižim strukturama oni ponegdje koaliraju i sa nacionalistima.

- -

Anđelić pozitivnu promjenu vidi u SDP-u u tome jer, kako kaže, nakon prigovora da u SDP-u sve polazi od jednog čovjeka, da on diktira politiku /Zlatko Lagumdžija op.a./, sada je izabran drugi lider, koji ima drugačiji pristup.

„Povodom prijedloga DF-a reakcije su dolazile i od lidera SDP-a, ali isto tako su dolazile i od predsjednika Glavnog odbora, sekretara stranke, članova. Nadma se da je to jedan pozitivni pomak“, rekao je Anđelić. Dodao je kako misli da se Komšić, sa kojim je u prijateljskim odnosima, ne bi trebao kandidatovati za član Predsjedništva BiH. Vjeruje da je njegova pobuda dobra, ali politički nije dobro ocijenjena. Anđelić je također istakao i to da bi tri kandidata ljevice za člana Predsjedništva bila idealna, ali da ljevica trenutno nema kapacitet za više od jednog kandidata.

Najnovije

Nezavisni operator sistema u BiH saopćio ko je krivac za nestanak struje u petak

Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOS) saopćio je informacije o uzroku nestanka struje u BiH i drugim...