Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Preporučujemo

Predstavnici 35 nevladinih organizacija i osam pojedinaca uputili su u utorak crnogorskom premijeru Milojku Spajiću inicijativu da Crna Gora sponzorira Rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici.

Oni su pozvali Spajića da bude konzistentan u odnosu na dosadašnju poziciju Crne Gore i zatražili da se ta zemlja pridruži državama koje kosponzoriraju Rezoluciju čiji će Nacrt biti predstavljen danas na zatvorenoj sjednici UN-a.

- -

“Budući da se podrazumijeva da će Crna Gora 2. maja glasati za Rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država svijeta koje su je kosponzorirale i koje razumiju važnost izgradnje mira”, navodi se u inicijativi upućenoj Spajiću, javljaju Vijesti.

Kao najozbiljnija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Crna Gora mora pokazati kapacitet, ne samo da sprovodi odluke međunarodnih sudova i poštuje svoje međunarodne obveze, već i da u praksi pokaže da njeguje univerzalne vrijednosti na kojima počiva zajednica kojoj želi da se priključi, poručuje se u inicijativi.

Dodaje se da Crna Gora, njegujući regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose po kojima je bila prepoznata, mora značajno doprinijeti da se kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici podigne na međunarodni nivo.

“Većinska Crna Gora želi dostojno da iskaže poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, kao i do sada”, navodi se u dokumentu upućenom Spajiću.

- -

Potpisnici inicijative su podsjetili da je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvaćanju rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. godine i Rezoluciju o genocidu o Srebrenici.

“Imajući u vidu da negiranje genocida u Srebrenici nije prestalo ni nakon usvajanja te Rezolucije te da, također, nije ustanovljen Dan sjećanja iako to Rezolucija predviđa, jasno je da nije učinjeno dovoljno da se prihvate činjenice i odgovorno osigura zajednička budućnost”, dodaje se u inicijativi.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...