Slovenija i Španija: Treba priznati Palestinu!

Preporučujemo

Slovenija i Španija slažu se oko potrebe zvaničnog priznanja palestinske države kao načina za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba, rekli su jučer lideri dviju država.

Treba djelovati kako bi se ublažila patnja naroda Gaze usred rata između Izraela i Hamasa u palestinskoj enklavi, rekli su.

- -

“Najvažnije je da smo se pozabavili cijelim nizom pitanja – kada je, ne ako nego kada, najbolji trenutak za priznanje Palestine”, rekao je slovenski premijer Robert Golob na press konferenciji sa španskim Pedrom Sanchezom.

Golob nije naveo vremenski okvir, rekavši da to ne ovisi samo o Sloveniji i Španiji, već o drugim međunarodnim uzročnicima. Potvrdio je da bi Slovenija glasala u Vijeću sigurnosti UN-a za punopravno članstvo palestinske države.

Španija, dugogodišnji pobornik palestinskih prava, prošlog se mjeseca dogovorila s liderima Irske, Malte i Slovenije da poduzmu prve korake prema priznavanju palestinske države.

Njihovi napori dolaze u trenutku kada se broj mrtvih u Gazi popeo na gotovo 34.000. Velik dio teritorija sravnjen je sa zemljom zbog izraelskog bombardovanja, ostavljajući većinu ljudi u siromaštvu dok prijeti glad.

- -

Izrael je rekao da bi inicijativa četiriju zemalja EU-a predstavljala “nagradu za terorizam” koja bi smanjila izglede za dogovorno rješenje tog višegeneracijskog sukoba.

Sanchezov posjet Sloveniji dio je turneje po nekoliko evropskih zemalja kako bi pokušao dobiti podršku za priznanje palestinske države.

Arapske države i Evropska unija složile su se na sastanku u Španiji u novembru da je rješenje s dvije države odgovor na palestinsko-izraelski sukob. Cilj nezavisne palestinske države uz Izrael dugo je bio osnova za međunarodne mirovne napore, ali oni su u zastoju cijelo desetljeće. Od 1988. godine, 139 od 193 države članice Ujedinjenih naroda priznale su palestinsku državnost.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...