New York Times objavio informacije o porijeklu korona virusa

preporučujemo

Naučnik koji je proučavao javne izvještaje o ranim slučajevima korone u Kini izvijestio je u četvrtak da je ranija istraga Svjetske zdravstvene organizacije vjerovatno pogriješila u ranoj htonologiji pandemije.

Nova analiza sugeriše da je prvi poznati pacijent oboljeli od koronavirusa bio prodavač na velikoj tržnici životinja u Wuhanu, a ne računovođa koji je živio više stotina kilometara od nje, piše New York Times koji ovu vijest donosi kao ekskluzivnu.

Izvještaj, objavljen u četvrtak u prestižnom časopisu Science, oživjet će, premda zasigurno neće riješiti, raspravu o tome je li pandemija započela prelaskom virusa s divljih životinja, koje se prodaju na tržnici, na ljude, curenjem iz virološkog laboratorija u Wuhanu ili na neki drugi način.

Potraga za porijeklom najveće javnozdravstvene katastrofe stoljeća potaknula je geopolitičke bitke, a posljednjih mjeseci pojavilo se nekoliko novih činjenica koje bi riješile to pitanje.

Michael Worobey, znanstvenik i vodeći stručnjak za praćenje evolucije virusa na Sveučilištu u Arizoni, otkrio je odstupanja u vremenskim okvirima kopajući po svemu što je ranije objavljeno u medicinskim časopisima, kao i po video intervjuima u kineskim novinama s dvije osobe za koje se vjeruje da su prve dokumentirane osobe s koronom, prenosi Index.

Dr. Worobey tvrdi da veze dobavljača s tržnice morskih plodova Huanan, kao i nova analiza veza najranijih hospitaliziranih pacijenata s tržnice, snažno upućuju na to da je pandemija počela baš tamo.

“U ovom gradu od 11 miliona ljudi, polovica ranih slučajeva povezana je s mjestom koje je veličine nogometnog igrališta”, rekao je dr. Worobey.

“Postaje vrlo teško objasniti taj obrazac ako epidemija nije započela na tržnici.”

Nekoliko stručnjaka, uključujući jednog od istražitelja pandemije koje je izabrao WHO, rekli su da je  dr. Worobey obavio odličan “detektivski posao” te da je prvi poznati slučaj korone najvjerovatnije bio prodavač morskih plodova.

 

 

 

Najnovije

Vlada FBiH od očiju javnosti sakrila dva miliona KM za troškove arbitraže u Cirihu

Vlada FBiH je na 290 sjednici održanoj 11. novembra 2021. godine donijela zaključak kojim su zaduženi Energoinvest i BH-Gas...