Nezavisni blok osuđuje postupak Kalabića: Negiranje zločina je posljednja faza nacionalističke politike u RS-u

Preporučujemo

Nezavisni blok osuđuje postupak Drage Kalabića šefa Kluba odbornika SNSD-a koji je na Skupštini grada Prijedora tražio da se sankcionišu organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u tom gradu od 31. maja 2018.

Ovo je još jedan od dokaza da je negiranje zločina posljednja faza nacionalističke politike koja se sprovodi u entitetu Republika Srpska. Elementarna ljudska i civilizacijska norma jest poštivanje pravosnažnih sudova, kako međunarodnih tako i domaćih.

- -

Pravna država odavno ne postoji za Dodikove nacionalističke trabante kakav je Kalabić. Tokom rata u Prijedoru je prema zvaničnim podacima ubijeno 3.137 ljudi, od čega 256 žena i 102 djece.

Kroz prijedorske logore prošlo je više od 30.000 ljudi. Isto tako na međunarodnom i domaćim sudovima za zločine u Prijedoru su osuđeni ratni zločinci Milomir Stakić, Zoran Žigić, Mlađo Radić, Duško Tadić, Duško Sikirica, Drago Radaković, Draško Krndija, Željko Bulatović i drugi.

“Haški tribunal je utvrdio da su Bošnjaci i Hrvati morali nositi bijele trake i ta pravna činjenica nije nešto oko čega ima rasprave, niti političke manipulacije, a brojne pravosnažne presude svjedoče da je Prijedor nažalost jedan od simbola zločina u proteklom ratu kojeg su počinile vojne formacije bosanskih Srba i JNA, a čije zločine sada negira Kalabić i društvo iz SNSD-a. Negiranje i poricanje istine stalno će nas vraćati u prošlost, gdje to želi Kalabićev šef Dodik. Žrtve ne zaslužuju ovakav odnos i mi u Nezavisnom bloku insistiramo na zaštiti žrtava, poštovanju pravne države i sprovođenju pravomoćnih sudskih presuda, a Kalabiću, njegovom političkom šefu i njemu sličnima mjesto je na smetljištu historije. Taj fašizam i nacionalizam mora biti pobijeđen!”, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.

Najnovije

Hakerski napad na splitski aerodrom, brojni putnici “zaglavljeni” od sinoć

Na splitskom aerodromu sinoć oko 19:30 došlo je do tehničkih poteškoća u radu informatičkog sistema zbog kojih avioni nisu...