Nezavisni blok: Razumijemo ogorčenje i odluku bivših boraca

Preporučujemo

Nezavisni blok razumije ogorčenje i odluku demobilisanih boraca da blokiraju neke od glavnih putnih pravaca u Bosni i Hercegovini, kako bi vlasti konačno počeli rješavati njihove zahtjeve i nagomilane probleme, saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Saopćenje NB-a prenosimo u cjelosti:

“Mi, kao novi politički projekat, želimo poštene i transparentne postavke prema svima u našoj zemlji, jednake šanse za sve, a posebno prema najranjivijim kategorijama društva kakva su sigurno demobilisani borci. Što se tiče zahtjeva demobilisanih boraca, smatramo da registar boraca mora biti javan i transparentan, te je neprihvatljivo da to vlasti skrivaju pod izgovorom zakonskih propisa o zaštiti ličnih podataka. Jasno je da se registar krije kako bi se sačuvali oni koji su zloupotrijebili budžetska sredstva svih građana koja bi trebala koristiti boračka populacija.

Podržavamo zahtjev da se resetira odnos vlasti i institucija FBiH sa svim boračkim udruženjima, gdje se koriste poprilična sredstava, vrlo često netransparentno za privatne stranačke strukture. Oni trenutno ”pečatima” štite aktuelne vlasti, a istinski borci i njihovi sinovi su na biroima za zapošljavanje. Vjerujemo da će se objavom boračkog registra, skidanjem sa naknada i kažnjavanjem svih onih koji su zloupotrijebili boračku populaciju, te ponovnim uspostavljanjem transparentnog i poštenog odnosa prema istinskim boračkim udruženjima, pronaći sredstva koja će doći do onih koji su to najviše zaslužili, a što suštinski borci i zahtijevaju.

Ogromna sredstva iz budžeta se izdvajaju za ovu populaciju i vjerujemo da transparentnim i poštenim pristupom možemo osigurati jednakost i pravdu, a to borci i najviše zahtijevaju. Nezavisni blok će svakako u svom djelovanju zagovarati ova rješenja te će biti na strani istinskih boraca i najčasnijih sinova naše države.”

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...